Mærkelige madnavne: Hvorfor hedder det benløse fugle?
Benløse fugle
Har du prøvet at lave benløse fugle, så ved du også, at retten intet har med fjerkræ at gøre. Navnet er på alle måder misvisende.
Ifølge madhistoriker Nina Bauer kan retten i hele Europa spores tilbage til 1600-tallet og har oprindeligt været udbredt blandt det bedre borgerskab. En forklaring på navnet kan være, at de bankede stykker okseinderlår kommer til at ligne fjerkræ, når de har været en tur under kødhammeren og er blevet rullet sammen om fyldet, siger hun.
Mad med historie
Har du nogensinde spekuleret over, hvem Skipper Labskovs mon kunne være? Om italiensk salat egentlig stammer fra Italien? Eller om Kejser Cæsar spiste cæsarsalat? Samvirke har samlet 10 retter med mærkelige navne og spurgt en madhistoriker om, hvorfor de hedder sådan:
Cæsarsalat
Skipperlabskovs
Bøf Stroganoff
Russisk og italiensk salat
Janssons fristelse
Knepkager
Dyrlægens natmad
Amagermad
Arme riddere
Samme navn på flere sprog
Referencen til fugle går igen på flere sprog. På tysk, belgisk og fransk hedder retten fugle uden hoveder (fransk: voisin sans tete), mens den i England kaldes veal birds (kalvefugle) eller beef olives. Olives skal her ikke oversættes til oliven, men er i stedet en anglificering af det franske ord for lærke (alouette), forklarer Nina Bauer.
En anden forklaring på navnet kan være, at benløse fugle tilberedes, som man oprindeligt har tilberedt kyllinger og duer, svøbt med spæk eller bacon og evt. med fyld af persille eller fars.