Hvad kan erstatte hjortetaksalt?
Hjortetaksalt lugter af ammoniak
Bager du med hjortetaksalt, kan du nemt kende lugten i bageriet. Hjortetaksalt lugter nemlig af ammoniak, og lugten bliver kun kraftigere, når du sætter kagerne i ovnen, og hjortetaksalt begynder at virke som hævemiddel.
Bruger du hjortetaksalt i høje deje som skærekager og muffins, vil kagen få en smag af ammoniak. Kagen er nemlig for høj til, at ammoniakken, som hjortetaksalt danner ved opvarmning, kan fordampe.
Bedst i flade kager
Når du bruger hjortetaksalt, sker hævningen ved, at der dannes ammoniak ved opvarmning. Ammoniakken skal fordampe fra kagen, og det kan ammoniak kun, hvis kagen ikke er for høj. Derfor bruges hjortetaksalt kun i småkagedeje og deje, hvor kagen skal være flad, for eksempel lagkagebunde.
Hjortetaksalt bruges i nogle opskrifter på pebernødder og brunkager, ligesom du kan finde hævemidlet i nogle opskrifter på klejner.
Hjortetaksalt er svært at erstatte med bagepulver og natron. Hverken bagepulver eller natron giver den sprødhed, man opnår med hjortetaksalt, men du kan formentlig finde mange opskrifter på for eksempel pebernødder og brunkager, hvor hjortetaksalt ikke indgår. Du kan også finde klejner, der er bagt på bagepulver.
Hjortetaksalt har det kemiske navn ammoniumhydrogencarbonat (NH4HCO3) og har e-nummeret E-503.
Artiklen blev bragt første gang i 2012. Artiklen er opdateret i 2023.