Vær tidligt på stikkerne over for hvepse

Hvis man allerede i maj spotter et hvepsebo tæt på huset og kan tage det i opløbet, er man godt garderet mod en sand invasion senere på sommeren. Det er en god idé at kombinere forskellige ’hvepse-våben’ med en vifte af foranstaltninger. Her er lektor på Statens Naturhistoriske Museum Thomas Papes bedste råd mod mange hvepse i haven.

Hold udkig efter dronninger

I begyndelsen af maj begynder dronningen at anlægge sit nye bo. Hun arbejder ganske alene på projektet og flyver rundt for at samle træmateriale til byggeriet. Hvis man ser en pænt stor hveps sidde og ’gnave’ i et plankeværk eller på en træstolpe, kan man være ret sikker på, at hvepsen er ved at samle råvarer til et hvepsebo.Gå en tur rundt om huset eller redskabsskuret og hold udkig efter små, nye hvepseboer, typisk under tagudhæng eller i hjørner. De er langt lettere at fjerne, så længe de er små, og dronningen ikke er begyndt at yngle endnu. Boet kan også sidde i et træ eller være anlagt i et hul i jorden.

Skaf dig af med hvepseboet i tide

Hvis hvepseboet er ganske lille – på størrelse med en golfbold – er det sandsynligvis kun dronningen, der er i gang, og man kan med forsigtighed fjerne det selv.
Men hvis boet bare er blevet noget større, er bygget nede i jorden, eller man bare ikke føler sig fuldstændig klædt på til opgaven, bør man overlade arbejdet til en professionel skadedyrsbekæmper.

Skaf dig af med hvepseboet i tide

Et lille hvepsebo fjerner man bedst og sikrest om aftenen, hvor det er køligt og både hvepsen(e) og eventuelle børn er gået i seng. Man skal være meget opmærksom på at få fjernet boet så helt som muligt og lige ned i en plastikpose – for eksempel en sort skraldepose. Hvis boet sidder i hækken eller i et træ, kan det være svært at overskue, hvor mange grene der er viklet ind i boet, som skal klippes helt fri. I det øjeblik man begynder at flå i grene eller boet, styrter hvepsene ud, og så er fanden løs. Man skal passe meget godt på.
Hvis man lægger boet i fryseren i et par dage, vil alle hvepsene dø.

Skaf dig et arsenal af våben 

En elektrisk ’tennisketsjer’ giver et godt stød. Det kræver lidt rutine at ramme rigtigt, men når man har lært det, kan den være ganske effektiv på terrassen.
En vandforstøver, som man ellers bruger til blomster og strygetøj, er god og effektiv. Når man sprøjter på hvepsene, tror de, at der er optræk til regn og dårligt vejr, og vil derfor søge tilbage til boet.

Skaf dig et arsenal af våben 

En sukkerfælde kan fange hundredvis af hvepse og umiddelbart se meget effektiv ud, men den tiltrækker også hvepse, og der er mange, der hvor de kommer fra. Fælderne kan have en effekt, hvis man placerer dem afsides i haven, så de trækker hvepsene væk fra terrassen.
Først på sommeren kan fælden også virke med kød. I den periode samler arbejderne mad til de nye hvepse. Senere på sommeren, når boet har udtjent sin mission, og er ved at gå i opløsning, tænker arbejderne primært på sig selv og har brug for energi til flyvemusklerne – så her skal det være sukkervand – som for eksempel ganske let fortyndet ribssaft i en flaske.

Fjern nedfaldsfrugt

I sensommeren er det en god idé at fjerne nedfaldsfrugt fra græsplænen og undgå at gå med bare fødder på den, så man ikke bliver stukket af en hveps, der er i gang med at spise.

Undgå panik

Det værste, man kan gøre er at forsøge at løbe fra hvepsene eller slå ud efter dem – for eksempel med en avis. Så bliver de forvirrede og kan føle sig truede. En hveps vil aldrig stikke en person, der forholder sig roligt.
Hvis du bliver stukket:Man kan forsøge at suge giften ud af huden med en giftsuger, men det er ikke let, og man risikerer at ’massere’ giften ind i et større område. Man kan også smøre stikstedet med antihistamincreme eller hydrocortisoncreme, som dæmper kløen og hævelsen. En ispose eller en pose frosne ærter kan lindre smerten. Hvis man hæver voldsomt eller er allergisk over for hvepse, bør man tage på skadestuen.

Læs mere om