Traditioner: Sådan dækker du bordet korrekt
Bord og dug
Vælg en pæn, nystrøget dug. Er der mønster på dugen, bør du vælge tallerkener, der er så enkle som muligt, og er der omvendt mønster på tallerkenerne, bør du vælge en dug, der er så enkel som muligt. Beregn 60 centimeter bordplads til hver gæst som det absolutte minimum. Hav helst minimum 70 centimeter til hver gæst, da de ellers let vil støde albuerne sammen.
Tallerkener
På det klassiske bord ligger en dækketallerken, der bliver på bordet under hele middagen, men du skal ikke spise af den. Det er nemlig en uskik, at gæsten sidder uden tallerken imellem retterne. Dækketallerkenerne skåner desuden dugen, hvis gæsten spilder. Vil du dække med brødtallerken, skal den placeres til venstre for dækketallerkenen med gafler imellem. Oprindeligt hed den lille tallerken kompottallerken – og var slet ikke til brød. Den lille tallerken sørgede for, at kompotten ikke blev blandet sammen med sovsen. Brug kun den lille tallerken, hvis den har en funktion under middagen – den skal ikke blive en »affaldstallerken«.
Bestik
Knive, gafler og eventuelt skeer ligge, så gæsten begynder udefra og bevæger sig ind mod tallerkenen for hver ret, der bliver serveret. Kagegaffel og/eller dessertske skal ligge over tallerkenen. Kagegaflen skal ligge nederst med takkerne pegende til højre og skeen øverst og omvendt kagegaflen. Placeringen hjælper til, at gæsten tager bestikket op i de rigtige hænder. Serverer du flere end 3 retter, for eksempel suppe før forretten, kan du lægge suppeskeen, hummergaflen eller anden form for bestik skråt over knivene.
Glas
Glassene skal placeres, så gæsten starter fra højre og går mod venstre. Serverer du 3 retter med 3 forskellige typer vin, begynder man fra højre med hvidvinsglasset, dernæst rødvinsglasset og til sidst dessertvinsglasset. Sørg for, at rødvinsglasset står midt for tallerkenen, så der er lige linjer på tværs af bordet. Vandglasset kan du placere, hvor du synes, det ser bedst ud. Der er i princippet ingen regler for vandglasset. I helt gamle dage stillede man vandglasset omme bag vinglassene, for hvorfor da drikke vand, hvis der var vin på bordet?
Serviet
Vælg en stofserviet, det er rart for gæsten, og så holder den hele middagen igennem. Det er synd at bruge en papirserviet, når du har brugt så meget tid på at dække pænt op. Det er mest hygiejnisk at folde servietten simpelt, som vi har gjort, eller at putte den i en gammeldags servietring. Du kan også være kreativ og folde servietten på andre måder. Det er en uskik at putte servietten i et af glassene. Skal vi holde helt på formerne, bør gæsten have servietten i skødet, tørre fingrene under bordet og lade servietten ligge på stolen, når vedkommende forlader bordet.
Bordkort, blomster og andet
Vil du dække op med bordkort, bør de ikke stå oven på glassene. Du bør generelt ikke sætte noget i og på glassene, da gæsten så skal fjerne det for at hælde vin eller vand i. Stil bordkort oven på servietten eller dækketallerkenen. Sæt eventuelle blomster sammen efter anledning, farver og årstid og tænk over højden – også på lysestager. Det er irriterende for gæsterne, hvis de ikke kan se dem, der sidder på den anden side af bordet. Hellere lavt og bredt end højt og prangende. Husk, at der også skal være plads til fade og skåle, hvis du sætter maden ind på bordet.





