Sundhed: Kaffe skal ikke bælles
Kaffen vil ind i de sundes klub. En gang var kaffe klassens slemme dreng, der gav hjertebanken og ødelagde nattesøvnen. Nu fremhæves kaffen for sine gode egenskaber. Kaffe skærper hjernen, og gastronomer har genfødt den. Vi bæller ikke længere dovent mosevand og husmoderspeed, nu får vi gourmetkaffe og black power.
Kaffen skruer op for antioxidanterne
Green Blend er en kaffenyhed, der reklamerer med ekstra mange antioxidanter. Producenten er Nescafe, som lover 0,4 gram antioxianter i en kop, der er tilberedt med to gram kaffe. En kop te indeholder ca. samme mængde antioxidanter.
Ristning er vigtig for kaffens sundhed
»Jo mindre ristet kaffen er, jo flere af de naturlige antioxidanter er der i kaffen. De bliver nedbrudt ved ristningen,« siger Leif Skibsted, professor i fødevarekemi, Københavns Universitet.
»Hvis kaffe skal være sundere, er der brug for forskning inden for kafferistning. Med mere forskning kan man både optimere indholdet af antioxidanter og samtidig begrænse det sundhedsskadelige akrylamid, der er i kaffe,« siger Leif Skibsted.
Kræftfremkaldende stoffer i kaffen kan begrænses
Akrylamid har vist sig kræftfremkaldende i dyreforsøg. Stoffet dannes, når fødevarer steges, bages og ristes. Jo mere bruning af fødevaren, jo mere akrylamid.
Akrylamid fra kaffe udgør cirka en femtedel af vores samlede akrylamidindtag. Folk, der drikker mange kopper kaffe, får endnu mere.
Se på ristning og undgå kræftfremkaldende stoffer
Vi kan selv begrænse mængden af akrylamid fra kaffen ved at holde øje med, hvordan kaffen er ristet. Det står på pakken.
»Let ristet kaffe indeholder mindre akrylamid end mørkt ristet kaffe. Men også i de stærkt ristede kaffetyper falder indholdet af akrylamid. Den højere temperatur får den akrylamid, opvarmningen har dannet, til at nedbrydes igen. Let ristet og hårdt ristet kaffe er altså bedst i forhold til akrylamid, mellemristet er dårligst,« siger Leif Skibsted.
Brug filter og undgå kolesterol
Brug filter og skån på den måde dig selv for andre stoffer i kaffen, som kan være sundhedsskadelige. Kaffe indeholder nogle kolesterollignende stoffer, der hedder cafestol og kahweol. De kolesterollignende stoffer kan påvirke blodets indhold af LDL-kolesterol, det »lede« kolesterol, der er skadeligt for blodkredsløbet.
Kolesterol ligner cykelolie og klæber til kaffefiltret
»Stofferne kan ses på overfladen af kold kaffe som dråber af cykelolie, der breder sig på en vandpyt,« siger Leif Skibsted.
Kaffemaskinen med papirfiltret er god til at brygge kaffe uden cafestol og kahweol.
»Stofferne klæber til papirfiltret, når kaffen filtreres. Derfor slipper vi for dem, når vi drikker filterkaffe.«
Kaffe hjælper på åreforkalkning i benene
Kaffe føles som et fix, der gør hjernecellerne kampklare. Koffeinen i kaffen virker på træthedsfornemmelsen. Helt håndfast virker kaffe på åreforkalkning i benene. Patienter med åreforkalkning i benene kan have svært ved at gå længere end 100 meter. To-tre kopper kaffe er nok til, at de kan gå tre gange så langt uden at stoppe op.
Kaffe får os til at lave færre fejl
Enkelte undersøgelser har vist, at vi laver færre fejl, når vi drikker kaffe. De har vist en kortvarig effekt og fortæller ikke noget om langtidseffekten fortæller forfatter og cand. scient. i human ernæring Christian Bitz.
»I virkeligheden er kaffe nok bare et nydelsesmiddel - og ikke helt fantastisk sundt,« siger han.
Kaffens plusser og minusser
Plusser ved kaffen
indeholder antioxidanter
skærper hjernen
påvirker kredsløbet
Minusser ved kaffen
indeholder akrylamid, som kan være kræftfremkaldende
indeholder kolesterol-lignende stoffer
kan spolere nattesøvnen
Kaffe sætter gang i fordøjelsen
»Koffein sætter gang i fordøjelsen og udvider blodkarrene, det påvirker vores blodtryk og sætter gang i hele systemet. Nogle reagerer kraftigt, andre gør ikke, det er svært at sige noget generelt om. Nogle får højere blodtryk, andre påvirkes positivt af kaffe,« siger Christian Bitz.
Fed mælk gør kaffen usund
»Mit råd er at mærke, hvordan kaffen virker. Man kan også fjerne kaffen helt i en periode og se, hvad der sker. Hvis du putter masser af mælk og sukker eller bare en af delene i, så tænk også lidt over, om det er kaffe du kan lide, eller om du drikker den, fordi det gør alle de andre. Jo mere fed mælk og sukker du putter i, jo mere usund bliver den,« siger Christian Bitz.
Drik højst fem-seks kopper kaffe om dagen
»Kaffen bør ikke stå i en kande på skrivebordet og hældes ned. Når vi mødes, indtager kaffen en betydningsfuld plads, men vi bør ikke gøre kaffe til en sutteklud og tro, at vi ikke kan fungere uden.«
Et fornuftigt brug af kaffe er op til fem-seks kopper om dagen. Det er det maksimale, hvis kaffen skal have en sundhedsfremmende effekt, siger Christian Bitz.