Redaktionen anbefaler






Garnstumperne og resterne fra garnnøglerne behøver ikke ende ubrugte i bunden af strikketøjskurven. Det ubrugte garn kan nemlig forvandles til personligt strik, f.eks. et par fine strikluffer. Ifølge Freja Hoffgaard, der er strikkedesigner og foredragsholder, er det både bæredygtigt, billigt og sjovt at strikke med rester. Og så er det et kreativt benspænd, hun selv er vild med:
»Normalt står der i en strikkeopskrift, hvilket garn du skal bruge, men når du strikker med rester, tvinger det dig til at tænke ud af boksen. Du skal selv finde ud af, hvilket garn du kan mikse for at ramme strikkefastheden, og du skal tænke over, hvilke farver der kunne passe sammen,« siger Freja Hoffgaard.
Resterne af garn finder strikkedesigneren f.eks. på Den Blå Avis eller i genbrugsbutikker.
Freja Hoffgaard, der også er kendt som Frejasknit, strikker udelukkende med garnrester. Hun nåede kun at strikke et par trøjer med nyt garn, før hun gik over til det aflagte af slagsen. Med det nye garn var det simpelthen for dyrt at fejle.
»Jeg var for bange for at lave fejl, hvis jeg havde brugt 1000 kroner på garn, og jeg frygtede også, at jeg ikke ville få brugt tøjet nok,« forklarer Freja Hoffgaard.
For strikkedesigneren var bæredygtighedsaspektet desuden en væsentlig del af at overgå fra nyt garn til garnrester.
»Det bliver jo ikke bæredygtigt, bare fordi vi strikker det selv. Det bliver først bæredygtigt, når vi bruger materialer fra noget, der allerede er produceret, eller fra noget, der normalt vil blive kasseret.«
Selvom du ikke er strikkevant, kan du godt kaste dig ud i at strikke med rester af garn. Er du nybegynder, kan det endda være mere oplagt at starte med resterne frem for det nye. Det er billigere, især hvis du fejler lidt i starten, og så slipper du for præstationsangsten, som kan snige sig ind, hvis du strikker med nyt, dyrt garn.
»Nogle gange er det desuden en ulempe at være for erfaren, når du strikker med rester, fordi det kan være sværere at tænke ud af boksen. Mange af de erfarne strikkere, der kommer på mine workshops, kan næsten ikke få sig selv til at klippe i garnet,« fortæller Freja Hoffgaard.
Det kan dog være en god idé som nybegynder at starte med et lille strikkeprojekt med garnrester, og derfor kan disse nemme luffer kan være et godt sted at starte.
Lufferne strikkes frem og tilbage, nede fra og op, med perlerib på håndleddet og i rillestrik (ret på alle pinde) resten af luffen. Tommelfingrene strikkes til sidst. Siderne af lufferne sys eller hækles sammen.
(one size)
Garnrester giver ofte flere knuder end garnrullerne. Du kan både skjule knuderne eller lade dem stikke frem, alt efter hvilket udtryk du ønsker. Se Freja Hoffgaards guide til at binde knuder.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10