Strik unikke luffer af garnrester

Brug resterne af garnnøglen til at skabe personlige strikluffer, der kan holde fingrene varme i vinterkulden. Her får du strikkedesigner Freja Hoffgaards opskrift på luffer lavet af restgarn

Garnstumperne og resterne fra garnnøglerne behøver ikke ende ubrugte i bunden af strikketøjskurven. Det ubrugte garn kan nemlig forvandles til personligt strik, f.eks. et par fine strikluffer. Ifølge Freja Hoffgaard, der er strikkedesigner og foredragsholder, er det både bæredygtigt, billigt og sjovt at strikke med rester. Og så er det et kreativt benspænd, hun selv er vild med:

»Normalt står der i en strikkeopskrift, hvilket garn du skal bruge, men når du strikker med rester, tvinger det dig til at tænke ud af boksen. Du skal selv finde ud af, hvilket garn du kan mikse for at ramme strikkefastheden, og du skal tænke over, hvilke farver der kunne passe sammen,« siger Freja Hoffgaard.

Resterne af garn finder strikkedesigneren f.eks. på Den Blå Avis eller i genbrugsbutikker.

Garnrester gør strikkeriet billigere og mere bæredygtigt

Freja Hoffgaard, der også er kendt som Frejasknit, strikker udelukkende med garnrester. Hun nåede kun at strikke et par trøjer med nyt garn, før hun gik over til det aflagte af slagsen. Med det nye garn var det simpelthen for dyrt at fejle.

»Jeg var for bange for at lave fejl, hvis jeg havde brugt 1000 kroner på garn, og jeg frygtede også, at jeg ikke ville få brugt tøjet nok,« forklarer Freja Hoffgaard.

For strikkedesigneren var bæredygtighedsaspektet desuden en væsentlig del af at overgå fra nyt garn til garnrester.

»Det bliver jo ikke bæredygtigt, bare fordi vi strikker det selv. Det bliver først bæredygtigt, når vi bruger materialer fra noget, der allerede er produceret, eller fra noget, der normalt vil blive kasseret.«

Også nybegyndere kan strikke med garnrester

Selvom du ikke er strikkevant, kan du godt kaste dig ud i at strikke med rester af garn. Er du nybegynder, kan det endda være mere oplagt at starte med resterne frem for det nye. Det er billigere, især hvis du fejler lidt i starten, og så slipper du for præstationsangsten, som kan snige sig ind, hvis du strikker med nyt, dyrt garn.

»Nogle gange er det desuden en ulempe at være for erfaren, når du strikker med rester, fordi det kan være sværere at tænke ud af boksen. Mange af de erfarne strikkere, der kommer på mine workshops, kan næsten ikke få sig selv til at klippe i garnet,« fortæller Freja Hoffgaard. 

Det kan dog være en god idé som nybegynder at starte med et lille strikkeprojekt med garnrester, og derfor kan disse nemme luffer kan være et godt sted at starte. 

Strik luffer af restegarn

Lufferne strikkes frem og tilbage, nede fra og op, med perlerib på håndleddet og i rillestrik (ret på alle pinde) resten af luffen. Tommelfingrene strikkes til sidst. Siderne af lufferne sys eller hækles sammen. 

Det skal du bruge

(one size)

  • 100-200 g garnrester, gerne uld eller mohair. Perleribben på lufferne på billederne er strikket i 2 tråde garn, der passer til pind 3. Selve luffen er strikket i 2 tråde af samme garn sammen med 1 tråd kraftig mohair. Prøv dig frem og find et passende garnmix. Lav gerne en strikkeprøve, før du går i gang. 
  • Pind nr. 5 og 7
  • Hæklenål 4 mm

Sådan gør du

  • Strikkefastheden er 16 masker på pind 5 = 10 cm i perlerib, og 12 masker på pind 7 = 10 cm i rillestrik.
  • Slå 26 masker op på pind 5
  • Strik 5 cm perlerib – første og sidste maske strikkes altid ret. Perlerib: Pind 1 (vrangsiden): 1 ret, 1 vrang. Pind 2 (retsiden): ret.
  • Første pind er fra vrangsiden. Sørg for, at du slutter med en vrangsidepind (altså den, hvor du strikker 1 ret, 1 vrang), så du kommer på retsiden af arbejdet, når du nu skal strikke rillestrik (ret på både ret- og vrangsiden).
  • Skift til pind 7 og tykkere garn. Strik resten af luffen i rillestrik.
  • Strik 4 pinde og begynd derefter udtagninger således:
  • Strik 1 ret, lav et omslag, strik ret, til der er 1 maske tilbage på pinden, lav et omslag, strik 1 ret og vend. Strik en pind ret uden udtagninger, hvor omslagene strikkes drejet ret. Gentag ovenstående 1 gang, så du har øget maskeantallet med 4.
  • Strik 3 pinde og tag derefter 1 maske ud i hver side, som beskrevet ovenfor. Du har nu 32 masker på pinden.
  • Strik 2 pinde uden udtagninger.
  • Bryd garnet og sæt de yderste 5 masker i hver side på en snor – dette bliver til tommelfingeren. Du har nu 22 masker på pinden. 
  • Sæt en maskemarkør og mål herfra fremover 
  • Strik 7 cm rillestrik og luk 5 masker af jævnt fordelt på pinden, du har nu 17 masker på pinden
  • Strik, til arbejdet måler 9 cm fra din maskemarkør
  • Luk nu yderligere 3 masker af, jævnt fordelt. Du har nu 14 masker på pinden 
  • Strik, til arbejdet måler 12 cm fra maskemarkør. Luk 5 masker af jævnt fordelt. Du har nu 9 masker på pinden. Bryd garnet med ca. 15 cm garnende.
  • Sæt den løse ende på en stoppenål og træk garnet gennem maskerne i toppen af luffen og stram til. Hæft enden på vrangsiden.
  • Tommelfinger: Sæt de 10 masker fra snoren over på pind 7 og sæt en maskemarkør – arbejdet måles nu herfra. Strik frem og tilbage i rillestrik, til tommelfingeren måler 5 cm, og strik alle masker sammen 2 og 2.
  • Bryd garnet med en garnende på 10 cm, træk garnet gennem maskerne, stram til og hæft enden på vrangsiden.
  • Hækl luffens sider sammen med fastmasker. 
  • Hæft eventuelle løse ender, og nyd dine lune farverige luffer. Her er de pyntet med hæklede roser, som er sat fast med 2 snore på bagsiden af rosen gennem masker langs kanten på perleribben. Roserne er hæklet på pind 4. Du finder en guide til roserne her.

Sådan binder du knuder på garnresterne

Garnrester giver ofte flere knuder end garnrullerne. Du kan både skjule knuderne eller lade dem stikke frem, alt efter hvilket udtryk du ønsker. Se Freja Hoffgaards guide til at binde knuder