Sådan fjerner du en plet med broderi
Har skjorten fået en genstridig plet, der ikke sådan lige lader sig kue af sæbevand og knofedt, behøver du hverken ty til skrappe rengøringsmidler eller smide skjorten til genanvendelse. Du kan nemlig brodere pletten væk og få en både flottere og mere personlig skjorte. Det samme kan du gøre med dugen, dine jeans, børnetøjet – ja, i princippet alle tekstiler, du omgiver dig med
Nemmere end at lappe huller
Natasja Hjerrild Rosenquist, der står bag broderivirksomheden Lille Klode, er en af dem, der bruger broderi til at dække pletter. Hun deler primært sine broderitricks på Instagram under navnet @lilleklode. Ud over at lave reparationer med broderi – såkaldt visible mending, altså synlige reparationer – tryller hun også pletter om til blomster, konfetti og planeter. Og ifølge broderisten er det nemmere at dække pletter med broderi end at lappe.
»Med huller skal man reparere først, hvorimod man med en plet kan brodere direkte på fast stof. Derfor er det også kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan brodere oven på en plet,« siger hun.
Visible mending
Begrebet visible mending, som kan oversættes til synlige reparationer, er en trend, der handler om at reparere og genbruge frem for at smide ud. Som navnet angiver, skal reparationerne ikke gemmes væk, men vises frem med tanke på, at de håndlavede, personlige reparationer kan gøre tekstilet smukkere, sjovere eller bare mere unikt, end det var før – og det har også værdi.
Visible mending foregår ikke kun med broderi, men også med andre reparationsteknikker som f.eks. strik eller patchwork.
Lad pletten inspirere
Du kan sagtens dække pletten fuldstændig ved at brodere et vilkårligt motiv hen over den. Men du kan også gøre som Natasja Hjerrild Rosenquist og lade pletten bestemme motivet:
»Jeg plejer altid at kigge på pletten og lade den inspirere til motivet. Måske ligner den allerede noget, man kan brodere ud fra?« siger broderisten.
Pletten kan også få en decideret rolle i motivet ved f.eks. at ligge som skygge til broderiet.
Ellers kan du forsøge dig med såkaldte specklingsting hen over pletten. De kaldes også strøsting, fordi det ser ud, som om de nærmest er strøet ud over stoffet. Specklingsting dækker ikke pletten helt, men pletten overskygges af de små sting, der ved første øjekast kan ligne konfetti – særligt hvis du benytter dig af forskellige farver. Ifølge Natasja Hjerrild Rosenquist bør specklingstingene være af nogenlunde samme længde, da det giver det fineste resultat.
I princippet kan du bruge alle sting, når du vil dække en plet. Og dropper du skabelonerne og broderer i frihånd, får du det mest personlige resultat.
Det skal du bruge
Er du en garvet broderist, har du formentlig allerede alt det udstyr, der skal til for at dække pletter med broderi. Det kræver nemlig blot en broderiring (eller et stoppeæg), broderigarn og en broderinål med spids. Garnets type og nålens størrelse afhænger af, hvilken type stof du skal brodere på.
Derudover kan det være en god idé med en broderisaks, garnvindsler til at rulle broderigarnet op på og evt. et fingerbøl, en opsprætter og en tekstilpen. Meget af broderiværktøjet kan købes brugt, og garnvindslerne kan du sagtens lave selv ved hjælp af et stykke pap, som du klipper til.
Find mere inspiration i Lille Klode
I Natasja Hjerrild Rosenquists bog Lille Klode, der er en introduktion til broderi og visible mending, kan du finde mere inspiration til, hvilke motiver der kan dække dine pletter, og generelt blive klogere på broderisting og broderiværktøj.
Du kan også følge med på hendes instagramprofil @lilleklode