Spar på bekymringerne: Her er 10 råd til nybagte forældre

Får mit barn nok at spise? Og hvor meget skal jeg stimulere min baby? Bekymringerne er mange, når man står med en nyfødt i hænderne. Samvirke giver dig derfor 10 gode råd fra sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen fra netsundhedsplejerske.dk.

Det er ikke nemt at blive forældre, og bekymringerne kan være mange. Så længe dit barn spiser, pludrer og virker glad og tilfreds, så kan du roligt slippe bekymringerne for en stund. 

10 gode råd til nybagte forældre

1. Får mit barn nok at spise?

Et nyfødt barn skal helst tage omkring 200 gram på om ugen og også gerne mere. Det er vigtigt, at sundhedsplejersken eller egen læge vejer barnet, og vurderer, om barnet tager nok på.

I begyndelsen kan det være en udfordring at finde en god rytme mellem barnets søvn og måltider. Hvis moren ammer, er det vigtigt, at hun fornemmer, at hun har godt med mælk, og at barnet trives med amningen. Det vigtigste er, at barnet trives og er mæt, uanset om man ammer eller giver flaske.

Flere gode råd

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du finde deres anbefalinger til dit barns første leveår.

2. Hvor meget skal mit barn sove?

Et nyfødt barn sover ofte 16-18 timer i døgnet. Barnet sover oftest omkring 10 timer i løbet af natten og 6-7 timer i løbet af dagen. Et barn på 3-4 måneder har ofte brug for omkring 15 timers søvn i døgnet. Som nybagte forældre skal man være opmærksom på, at barnet ikke sover for mange timer i træk uden mad.

3. Hvordan skal barnets navle se ud?

Hos det nyfødte barn sidder en rest fra navlestrengen. Den falder af, når barnet er mellem 5 dage og 3 uger gammel. Det er normalt, at det kan bløde lidt fra navlen, og det kan også lugte lidt derfra. Man skal dog ikke kunne lugte det igennem barnets tøj, og der må heller ikke være rødt omkring navlen, da det kan være tegn på infektion. Navlestumpen skal holdes så ren og tør som muligt, og man bør ikke bruge olie i badevandet, så længe navlestumpen ikke er faldet af.

4. Hvor meget skal et nyfødt barn stimuleres?

Nyfødte babyer har brug for masser af fysisk kontakt og nærhed. Det er vigtigt, at man blandt andet holder barnet tæt, giver det masser af hud-mod-hud-kontakt, vugger det og kærtegner det. Når barnet sover, skal det have lov til at sove. Når barnet er vågent, skal det have mælk, og når babyen har lyst, skal han/hun kigge, pludre og studere mors og fars ansigt. En dag skal altså bestå af perioder, hvor man pludrer med og stimulerer barnet, og perioder, hvor barnet får mælk, en ren ble, måske mælk igen og derefter ro og søvn.

5. Har min babys afføring den rigtige farve?

Barnets afføring ændrer sig den første uge. De første dage er afføringen mørk, næsten sort. Det kaldes mekonium. Derefter bliver den mere brun og grønlig. I takt med at mors mælk løber til og barnet får mere mælk, bliver afføringen mere gul. De første par dage skal barnet gerne have 1 eller flere afføringer i døgnet. Fra dag 3-4 skal barnet gerne have minimum 2 afføringer i døgnet. På 5.- og 6.-dagen gerne 4 afføringer i døgnet, og på 7.-dagen gerne mindst 3 afføringer i døgnet. Et barn må godt have gul afføring før dag 7, da det kun er et godt tegn.

6. Græder mit barn for meget?

Hvis man synes, ens barn græder meget, og man har svært ved at trøste sit barn, så er det en god idé at gå til lægen. Det er vigtigt at finde ud af, hvorfor barnet græder. Gråd er naturligt, og det er barnets måde at fortælle, at noget ikke er, som det skal være. Barnet skal dog helst falde til ro, når man tager det op, trøster det, giver det mælk, skifter bleen og lignende.

7. Får mit barn et fladt hoved, hvis han/hun ligger for meget på ryggen?

Børn skal lægges til at sove på ryggen og med hovedet skiftevis til venstre og til højre side for at forebygge vuggedød. Det er også vigtigt, at barnets hoved bliver drejet, fordi barnets kranieknogler er meget bløde, og på den måde undgår barnet at få et fladt og skævt kranie.

8. Må jeg røre min babys bløde punkt på hovedet?

Man må gerne røre ved barnets fontanelle – det bløde punkt på hovedet. Dog skal man ikke trykke ned eller gøre noget, som ikke virker rart for barnet.

9. Hvordan kan jeg se, om mit barn er sygt?

Et barn skal have en sund kulør, virke glad, frisk og veltilpas. Samtidig skal barnet have lyst til at sludre og spise. Hvis dit barn ikke reagerer på kontakt, græder meget, har en anderledes kulør, er sløvt og slapt, uroligt og uden appetit, så skal du kontakte lægen.

10. Hvordan vasker jeg min baby ordentligt?

Hvis du har en dreng, skal han vaskes omkring tissemanden og testiklerne, men uden at trække forhuden tilbage. Hvis du har en pige, skal hun vaskes fra skeden og bagud mod endetarmen. Hvis der er kommet afføring mellem skamlæberne, skal det vaskes forsigtigt væk. Afføring kan ofte sidde mellem hudfolder, i lysken og ballerne, og det skal altid vaskes grundigt.

Læs mere om