Det er ikke nok at tømme papirkurven på computeren eller telefonen
Vi vil gerne undgå, at uvedkommende får adgang til vores personlige data, når vi videresælger vores smartphone eller computer. Det er imidlertid ikke nok at slette sine mails, fjerne en app, flytte sine billeder eller “tømme sin papirkurv”. Indholdet kan nemlig uden større besvær genskabes igen. Det er derfor nødvendigt også at overskrive det data, man sletter, med noget andet.
Når man trykker “slet filer” og derefter tømmer papirkurven, slettes filerne i virkeligheden slet ikke. Det er blot henvisningen til dem, der fjernes. Det er lidt det samme som at slette indholdsfortegnelsen i en kogebog – alle opskrifterne findes stadig, de er blot lidt sværere at finde. Vil man være sikker på, at ingen kan læse opskrifterne, skal man tømme kogebogen fuldstændigt for ord og så fylde de blanke sider op igen med noget ligegyldigt vrøvl.
Når man taler it-sikkerhed, kaldes denne proces en overskrivning eller kryptering.
Sådan nulstiller du din mobil eller computer
De fleste mobiltelefoner og computere har et automatisk værktøj installeret, der sletter alt indhold. Funktionen hedder typisk nulstilling eller gendannelse.
Inden man nulstiller sin smartphone eller computer, skal man tage en backup af alle sine fotos, kontakter og lignende – en såkaldt sikkerhedskopiering. Gem det hele på enten en ekstern harddisk eller gem det i “skyen” med tjenester som: Google Drev, Dropbox, iCloud eller Onedrive. Husk herefter at logge ud af “skyen”. Log i det hele taget ud af alting: Imessage, FaceTime, Skype, Apple ID og lignende.