Slet personlige oplysninger på din computer eller smartphone, før du sælger den

Vi lagrer fotos, mails, kontaktoplysninger, beskeder og kalendernotater på vores mobiltelefoner og computere – følsomme oplysninger, der nødigt skal havne i hænderne på de forkerte. Når du sælger, bytter eller forærer din elektronik væk, er det derfor vigtigt, at du forinden har fjernet alt indhold, der kan føres tilbage til dig.

Når man trykker “slet filer” og derefter tømmer papirkurven, er det kun henvisningen til filerne, man sletter. Det er lidt det samme som at slette indholdsfortegnelsen i en kogebog – alle opskrifterne findes stadig.

Det er ikke nok at tømme papirkurven på computeren eller telefonen

Vi vil gerne undgå, at uvedkommende får adgang til vores personlige data, når vi videresælger vores smartphone eller computer. Det er imidlertid ikke nok at slette sine mails, fjerne en app, flytte sine billeder eller “tømme sin papirkurv”. Indholdet kan nemlig uden større besvær genskabes igen. Det er derfor nødvendigt også at overskrive det data, man sletter, med noget andet.

Når man trykker “slet filer” og derefter tømmer papirkurven, slettes filerne i virkeligheden slet ikke. Det er blot henvisningen til dem, der fjernes. Det er lidt det samme som at slette indholdsfortegnelsen i en kogebog – alle opskrifterne findes stadig, de er blot lidt sværere at finde. Vil man være sikker på, at ingen kan læse opskrifterne, skal man tømme kogebogen fuldstændigt for ord og så fylde de blanke sider op igen med noget ligegyldigt vrøvl.

Når man taler it-sikkerhed, kaldes denne proces en overskrivning eller kryptering.

Sådan nulstiller du din mobil eller computer

De fleste mobiltelefoner og computere har et automatisk værktøj installeret, der sletter alt indhold. Funktionen hedder typisk nulstilling eller gendannelse.

Inden man nulstiller sin smartphone eller computer, skal man tage en backup af alle sine fotos, kontakter og lignende – en såkaldt sikkerhedskopiering. Gem det hele på enten en ekstern harddisk eller gem det i “skyen” med tjenester som: Google Drev, Dropbox, iCloud eller Onedrive. Husk herefter at logge ud af “skyen”. Log i det hele taget ud af alting: Imessage, FaceTime, Skype, Apple ID og lignende.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Nulstil din enhed, inden du sælger den

IPhone nulstilles således:
Indstillinger > Generelt > Nulstil > Slet alt indhold og alle indstillinger > Skriv kode > Vælg ’Slet’

Macbook nulstilles således:
Sluk computeren og tilslut strømforsyning > Tænd den igen > Mens den starter, holdes Command+R nede > Når applelogoet viser sig, er du i ’Recovery mode’ > Vælg ’Diskværktøjer’ > Tryk på ’Macintosh HD’ > Tryk ’Slet’ > Luk for ’Diskværktøj’ > Tryk på ’Reinstall OS X’

Android nulstilles således:
Indstillinger > Sikkerhedskopiering/nulstilling > Gendannelse af fabriksdata > Følg instruktionerne

PC nulstilles således:
Tryk på ’Start’ > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Genoprettelse > Nulstil denne PC > Tryk på ’Kom i gang’

Brug et professionelt program

Mobiler og computeres egne nulstillingsværktøjer er imidlertid ikke altid nok. Har man det rigtige værktøj og den rette teknologiske indsigt, kan man fortsat hente personfølsomme oplysninger ud, selv efter at computeren eller mobilen er gendannet. Vil man være ekstra forsigtig, kan det derfor være en idé at tage et eksternt overskrivningsværktøj i brug.

Sådanne værktøjer findes der mange af, de hedder typisk noget i stil med data eraser eller data wiper. Ifølge Jens Tingleff, der er data recovery specialist hos Gladteknik.dk, er et af de mest brugervenlige værktøjer til kryptering/overskrivning programmet Active KillDisk, der tilmed er gratis. Download programmet og følg instruktionerne.

Slet din harddisk med en hammer

Kan ens computer eller smartphone ikke videresælges, kan man aflevere den på genbrugsstationen. I dét tilfælde er den nemmeste og mest effektive løsning til sletning af personfølsomme oplysninger at destruere enhedens harddisk fysisk. Se her, hvordan du bærer dig ad med det.

Læs mere om