Skyller du tallerkenerne inden opvask, bliver de ikke rene
Skyl ikke den beskidte opvask
Aftensmaden er slut, og nu skal bestik, tallerkener, glas, gryder og pander i opvaskemaskinen. Skyller du tingene af, inden de kommer i opvaskemaskinens kurve, gør du det helt forkert. Der er nemlig to grunde til, at du ikke bør bruge tid på at holde tallerkener og andet service under hanen.
Den første er vandforbruget: Skyller du i servicet i vasken, bruger du op mod 10 liter vand – og dermed fordobler du vandforbruget, for en moderne opvaskemaskine bruger typisk 10 liter vand på at få tingene rene.
Den anden grund handler om renhed: En moderne opvaskemaskine har en sensor, der på de almindeligste programmer tjekker, hvor beskidt vandet er, og justerer vasketid og temperatur derefter.
Har du skyllet i forvejen, bliver sensoren forvirret og sænker måske temperaturen eller ændrer vandforbruget, fortæller René Meng, der er produktekspert og training manager hos Electrolux:
”Rigtigt mange forbrugere bruger auto-programmet på opvaskemaskinen, og har man skyllet tingene af, inden man starter maskinen, vil opvaskemaskinen automatisk sænke vasketemperaturen og mindske den tid, der bruges på opvasken, hvis man har skyllet tallerkener og glas i forvejen. Det samme gør sig gældende, hvis man bruger ECO-programmet.”
Fyld opvasken og spar 500 kroner
Fylder du opvaskemaskinen helt op og pakker den korrekt, kan du spare op mod 500 kroner om året. Besparelsen kan blive endnu større, hvis du sørger for at vaske på opvaskemaskines ECO-program hver gang og samtidig kun lader opvaskemaskinen arbejde, når prisen på strøm er lavest.
Kilde: Bolius – Boligejernes Videncenter og Forbrugerrådet Tænk
For klimaet er det en fordel, hvis man bruger koldere vand og kortere tid – men når opvaskemaskinen skruer ned for tid og varme, kan det give både beskidte tallerkener og sæberester.
Koldere vand betyder nemlig, at der er en risiko for, at en opvasketab ikke opløses i helt i vandet. Opløses tabben ikke, risikerer man, at opvaskemaskinen bliver hvid indvendigt, og at der kan være mælkehvide aflejringer på tingene, når du tager dem ud af opvaskemaskinen. Det er sæberester, og sæberesterne bør du skylle af, når du opdager dem.
Opvaskemaskinen har godt af sovserester
Sæberester er ikke det eneste, du risikerer, hvis du skyller, inden du sætter tingene i opvaskemaskinen. Renheden kan halte, og mængden af bakterier kan ende med at være højere, når opvaskemaskinen er færdig, hvis du skyller, end hvis du lader være.
For det gør ikke noget, hvis der er rester af sovs på tallerkenen eller indtørret mælk i bunden af glasset Faktisk kan det vise sig at være en fordel, hvis der lidt madrester som indtørret mælk i et glas og sovs med skorper, lyder det fra den britiske forbrugerorganisation Which?, der testvasker op mod 10.000 tallerkener i 60 opvaskemaskiner om året.
Forklaringen er, at tabs og flydende opvaskemiddel til opvaskemaskiner indeholder enzymer, og enzymer virker optimalt ved bestemte temperaturer. Har du skyllet opvasken alt for ren, inden du starter opvaskemaskinen, snydes sensoren til at vaske i kortere tid og ved lavere temperatur, og så virker enzymerne ikke på de små rester, du ikke fik væk – og alle de madrester og mikroorganismer, du ikke kan se med det blotte øje.
Which? har i flere test konkluderet, at man får den reneste opvask , hvis man skraber tallerkener fri for store madrester og så vasker på autoprogrammet. På den måde styrer opvaskemaskinen selv, hvor meget tid, den bruger, og hvilken temperatur, der skal vaskes ved.
René Meng peger også på, at bakterier kan overleve, hvis temperaturen og vasketiden bliver sat ned. Har du en mistanke om, at noget af det service, du har sat i maskinen er særligt beskidt, kan det være et fint valg at droppe auto- og ECO-programmet:
”Alle opvaskemaskiner har programmer, der hæver temperaturen til 70 grader. Her skal man dog være opmærksom på, at ikke alle glas tåler denne temperatur.”
Koldere vand betyder større risiko for bakterier
Er du ikke overbevist om at droppe skylleriet, bør du af to grunde i det mindste skylle under koldt vand.
Den ene handler om energiforbruget: koldt vand kræver mindre energi, hvilket er godt for miljøet.
Den anden grund handler om snavs: Skyller man med brandvarmt vand fra hanen, risikerer du, at stivelse fra eksempelvis æg og kartofler samt andre madrester brænder fast på tallerkener og glas. Når først stivelse har brændt sig fast, kan det være svært at få ordentligt af servicet igen, forklarer René Meng.
Hvordan skal bestikket stå?
Når du placerer knive, gafler og skeer i opvaskemaskines kurv, så sørg for at vende bestikket med håndtaget nedad. På den måde bliver bestikket bedre rent.
Sørg også for at blande bestikket i bestikkurven. Vandet cirkulerer bedre og maskinen vasker mere rent, når ikke eksempelvis alle gaflerne står sammen og skygger for hinanden. Blandt også bestikket i bestikskuffen, hvis du har sådan en.