Skal jeg vælge skolemælk til mit barn?

Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn skal være en del af Mejeriernes Skolemælksordning og have skolemælk til madpakken? Få argumenter for og imod skolemælken og bliv klogere på skolemælkens klimabelastning, Fødevarestyrelsens anbefalinger om mælk til børn, og hvor meget skolemælk koster

Omkring 2 ud af 3 af de danske skoler er tilmeldt Mejeriernes Skolemælksordning. Er dit barns skole tilmeldt ordningen, kan du vælge, at dit barn skal have skolemælk. Som forælder betaler du selv for skolemælken, men skolen sørger for at opbevare og uddele mælken til dit barn i spisefrikvarteret. 

skolemælk.dk kan du se, om dit barns skole er tilmeldt Skolemælksordningen.

Er du usikker på, om du skal vælge skolemælk til dit barn, f.eks. af hensyn til klimaet, din egen privatøkonomi eller dit barns ernæring, har vi samlet en række argumenter for og imod, der måske kan gøre valget nemmere.

Vælg skolemælk af ernæringsmæssige årsager

Får dit barn en kvart liter mælk om dagen ved at drikke skolemælk, har barnet stort set fået opfyldt sit ernæringsmæssige behov for mælkeprodukt på en dag. Dét kan være en vigtig grund til at tilvælge skolemælken.

Mælk er en god kilde til bl.a. calcium, som er en af kroppens vigtige byggesten. Calcium vedligeholder nemlig knogler og tænder, og kroppen har let ved at optage calcium fra mælk sammenlignet med andre kilder. For børn er calcium særligt vigtigt, fordi børnene vokser og opbygger ekstra meget knoglevæv.

Mælk indeholder desuden proteiner og vitaminer, blandt andet B12, som kun fås gennem animalske produkter.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn fra 6 til 9 år får 250 ml mælk eller mælkeprodukt om dagen og 10 g ost – eller 300 ml mælk i alt. Børn fra 10 år (og voksne) bør drikke 250 ml mælk eller mælkeprodukt om dagen og få 20 gram ost – eller 350 ml mælk i alt. Mælk i madlavning tæller også med.

Fra 2 år og opefter anbefales primært de mere fedtfattige varianter som skummetmælk, minimælk og kærnemælk.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Københavns Kommune understøtter ikke længere skolemælk

Fra skoleåret 23/24 har Københavns Kommune besluttet at skære de pedeltimer væk, der går til at modtage og sortere skolemælken. På den måde har kommunen indirekte afskaffet hele Skolemælksordningen. I praksis betyder det, at hvis de københavnske kommuneskoler fortsat vil tilbyde skolemælk, skal skolerne selv finde en måde at erstatte de manglende pedeller på. Kommunens beslutning er primært taget af sparehensyn, men også hensynet til klimaet har haft indvirkning. 
 

Fravælg skolemælken på grund af klimaet og pengene

Får dit barn opfyldt sit daglige behov for mælkeprodukt derhjemme, er det ernæringsmæssigt ikke nødvendigt at tilbyde det skolemælk.

Det er da heller ikke strengt nødvendigt at drikke mælk, heller ikke for børn, som med en balanceret kost med blandt andet masser grønne grøntsager, bælgfrugter, nødder, fuldkornsprodukter og kosttilskud kan få dækket behovet for vitaminer og mineraler.

Prismæssigt kan det heller ikke svare sig at bestille skolemælk. Alt efter typen kan en kvart liter skolemælk fås til mellem 4,10 kr. og 5,10 kr. Det svarer til en literpris på mellem 16,20 kr. og 20,20 kr. og er omtrent en tredjedel mere, end en liter mælk koster i supermarkedet. Det er altså billigere at lade barnet drikke sin mælk derhjemme. 

Hvis fødevarernes klimaaftryk betyder meget for dig, kan det også være en grund til at fravælge skolemælk til dit barn og i stedet lade barnet drikke postevand i skolen. Postevand har nemlig intet klimaaftryk. Er du på jagt efter skolemælken med det laveste klimaaftryk, skal du gå efter minimælk, som har et halvt så højt aftryk som sødmælk.

Kan mit barn få plantedrik i skolen?

Det er (endnu) ikke muligt at vælge plantedrikke gennem Mejeriernes Skolemælksordning. Lever din familie vegansk, eller har du andre årsager til ikke at ville tilbyde dit barn komælk, må du altså selv give dit barn andre drikkevarer med i skolen eller lade det drikke vand fra hanen.

Er dit barn laktoseintolerant, kan du vælge laktosefri skolemælk.

Vær opmærksom på, at plantedrikke ernæringsmæssigt ikke kan sammenlignes med mælk. Generelt er plantedrik fattigere på vitaminer, mineraler og proteiner. Vælger du, at dit barn slet ikke skal drikke komælk, bør du derfor være opmærksom på, at barnet får opfyldt sit ernæringsmæssige behov for eksempelvis calcium og B12 gennem andre kilder.

Kilder: Bente Svane Nielsen (leder af Coop Skolekontakten og programchef for GoCook), Fødevarestyrelsen, Concito og Mejeriernes Skolemælksordning. 
 

Læs mere om