Redaktionen anbefaler






Hvis du køber havredrik, er du med på beatet. Salget af plantedrik er femdoblet på cirka 10 år, mens vores forbrug af mælk i samme periode har været faldende. Måske fordi plantedrikke generelt har et lavere klimaaftryk end mælk.
Næringsmæssigt er plantedrikke til gengæld ikke på højde med mælk. I en DTU-rapport for Fødevarestyrelsen konkluderer forfatterne nemlig, at plantedrik har en meget anderledes næringsprofil end mælk, skriver DTU i en pressemeddelelse.
Generelt er plantedrik fattigere på vitaminer end komælk, på nær lige når det gælder E-vitamin. Også mineralindholdet er lavere i plantedrikke, med undtagelse af sojadrik, som blandt andet har et højere indhold af jern, kobber og mangan end mælk.
Mælkeprodukter bidrager med mere end 10 procent af proteinindtaget i den gennemsnitlige danske kost og er også en vigtig kilde til blandt andet B-vitamin og calcium. Af rapporten fremgår det, at proteinindholdet i havredrik, mandeldrik og risdrik svarer til under en tredjedel af proteinindholdet i letmælk. Til gengæld indeholder sojadrik næsten lige så meget protein som letmælk.
Fra børn er 1-2 år, anbefaler Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen et dagligt indtag af letmælk. Fra 2 år og opefter anbefales primært de mere fedtfattige varianter skummetmælk, minimælk eller kærnemælk.
De officielle anbefalinger om mælk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10