Plantedrik er ikke et alternativ til mælk

Mange danskere siger ja tak til havredrik, sojadrik og andre populære plantedrikke, som fylder mere og mere i vores indkøbskurve. Men hvis man spørger, om plantedrik ernæringsmæssigt kan gøre det ud for mælk, er svaret desværre nej

Vi køber mere plantedrik og skærer ned på mælk

Hvis du køber havredrik, er du med på beatet. Salget af plantedrik er femdoblet på cirka 10 år, mens vores forbrug af mælk i samme periode har været faldende. Måske fordi plantedrikke generelt har et lavere klimaaftryk end mælk.

Næringsmæssigt er plantedrikke til gengæld ikke på højde med mælk. I en DTU-rapport for Fødevarestyrelsen konkluderer forfatterne nemlig, at plantedrik har en meget anderledes næringsprofil end mælk, skriver DTU i en pressemeddelelse.

Komælk indeholder flere vitaminer og mineraler

Generelt er plantedrik fattigere på vitaminer end komælk, på nær lige når det gælder E-vitamin. Også mineralindholdet er lavere i plantedrikke, med undtagelse af sojadrik, som blandt andet har et højere indhold af jern, kobber og mangan end mælk.

Mælkeprodukter bidrager med mere end 10 procent af proteinindtaget i den gennemsnitlige danske kost og er også en vigtig kilde til blandt andet B-vitamin og calcium. Af rapporten fremgår det, at proteinindholdet i havredrik, mandeldrik og risdrik svarer til under en tredjedel af proteinindholdet i letmælk. Til gengæld indeholder sojadrik næsten lige så meget protein som letmælk.

Børn anbefales at drikke mælk hver dag

Fra børn er 1-2 år, anbefaler Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen et dagligt indtag af letmælk. Fra 2 år og opefter anbefales primært de mere fedtfattige varianter skummetmælk, minimælk eller kærnemælk.

De officielle anbefalinger om mælk:

  • Børn på 1-2 år: Mellem 350 og 500 ml mælk om dagen, inkl. surmælksprodukt.
  • Børn på 2-5 år: 250 ml mælk eller mælkeprodukt og 10 g ost om dagen (1/2 skive) eller 300 ml mælk eller mælkeprodukt om dagen, hvis barnet ikke spiser ost.
  • Børn på 6-9 år: 250 ml mælk eller mælkeprodukt og 15 g ost om dagen (3/4 skive) eller 325 ml mælk eller mælkeprodukt om dagen, hvis barnet ikke spiser ost.
  • Børn fra 10 år samt voksne: 250 ml mælk eller mælkeprodukt og 20 g ost om dagen (1 skive) eller 350 ml mælk og mælkeprodukt om dagen, hvis du ikke spiser ost.