Skal jeg kassere mine gamle tebreve og peberglas?

Kan jeg drikke teen, selv om holdbarhedsdatoen er overskredet, og kan jeg bruge peberet?
?

Jeg ryddede op på hylden over emhætten en dag og fandt ud at, jeg havde meget peber, både helt og stødt, og flere pakker med tebreve, som kun var holdbare til 2010 og 2011.  

Kan det blive for gammelt, og skal det smides ud, eller kan det stadig bruges, efter at datoen er overskredet og endda med nogle år. Vi er jo i 2012 nu.

Samme problem har jeg med en pose rosiner, som også kun kan holde sig til 2011. Kan de stadig bruges? Nogle af pakkerne har slet ikke været åbnet.

Christina Nielsen, Agerskov

Svar fra Leif Skibsted

De nævnte produkter er alle tørre, hvis de har været opbevaret i lukkede beholdere og ikke har suget vand eller fedt fra madlavningen, som de har stået der halvglemte over emhætten.

Så længe der ikke er angreb af smådyr (forskellige typer af insekter) eller synlige angreb af mug eller skimmel, udgør de gamle produkter ikke nogen fare og kan bruges.

Mange af produkterne bliver dog kedelige, stødt peber og især grøn te mister hurtigt smag og lugt, så jeg vil anbefale en kraftig oprydning og udsmidning på grund af kvalitetsforringelser. Brug næsen og den sunde fornuft. 

 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #holdbarhed