Samvirke 1975: Køkkenrullen har fået pyntesyge

Hver dansker bruger i gennemsnit 7 kilo blødt papir om året, skriver Samvirke i 1975. Både toiletpapiret og køkkenrullen – også kaldet hverdagsservietten – er blevet uundværlig

Papiret er nemmere end kluden

»Vi kender alle den hjemløse fornemmelse, når rullen er tom. Køkkenruller har næsten overalt afløst karkluden,« skriver Samvirke i 1975 i en artikel om det danske forbrug af hjælpsomt ­­papir.

 

Mange forbrugere foretrækker på dette tidspunkt et stykke rent, blødt og sugende papir. Det er nemmere og mere hygiejnisk.

 

»Men behøver vi nu også så mange forskellige slags ruller? Skal de nødvendigvis være pyntet med striber, små blomster eller tern?« refererer Samvirke den kritiske forbrugerstemme. Og er det farvede papir mon problematisk?

Magasinet besøger svensk papirfabrik, der leverer til de danske forbrugere, og kan herefter berolige læserne:

»Der har på et tidspunkt været rygter om kræftfare ved brug af farvet toiletpapir. Det viste sig at stamme fra et fejlcitat af en amerikansk bog. Spørgsmålet om eventuel risiko ved farverne har været undersøgt i Sverige, hvor forskerne kom til det resultat, at de anvendte farver er uskadelige.«

 

Og hvordan med de mange træer, der skal bruges i produktionen af køkkenruller og toiletpapir? Her forklarer producenten: For hvert træ, der falder for motorsavene, plantes tre nye. Det bliver til halvanden million nye træer om året. Mest gran.

»Køkkenruller har næsten overalt afløst karkluden«
Samvirke

Læs mere om