Hvad er mest miljøvenligt: Engangskludene eller karkluden af bomuld?
Kludene har forskellige fordele og ulemper, når du skal gøre rent
Hjemme hos os strikker vi selv karklude, så vi skåner miljøet for mikroplastik – og så er vi samtidig mere miljøvenlige. Sådan lyder det fra mange læsere, når de skriver til Samvirke, men svaret er ikke helt så enkelt, lyder det fra Mathias Hvam, der er CSR-ekspert i Coops ansvarlighedsafdeling:
»Når man kigger på miljøbelastningen, har engangsklude på nogle parametre en fordel i forhold til bomuldsklude, på andre parametre er det bomuldskludene, der er de mest miljøvenlige.«
Engangsklude er lavet af fossile brændstoffer
Engangsklude er som oftest lavet af 80% viskose og 20% polypron, der er en polymer – altså en form for plastik. Polypron kommer altså fra olie, der er et fossilt brændstof. Viskose kommer fra træ, der er nedbrudt og kemisk behandlet.
Bomuldsklude er til gengæld lavet af garn, der er vævet af bomuld. Bomulden er ofte indfarvet.
Engangskludens fordele
Fiberklude bruger ikke af jordens vandressourcer, og vandmiljøet påvirkes ikke af forsuring og forurening i samme grad, som ofte er resultatet af tekstilproduktion.
Bruger du kun din klud én gang, er engangskluden mindst miljøbelastende i produktionen, men ved korrekt brug kan bomuldskluden vaskes og genbruges mange flere gange end engangskluden.
Engangskludens ulemper
Plastikken i kluden bliver vasket ud efterhånden og ender som mikroplast. En stor del fanges på kommunale rensningsanlæg. Hvad der i udgangspunktet kunne være godt, kan også være skidt:
Nogle kommuner sender slammet, hvor mikroplasten gemmer sig, til forbrænding, og vi får dermed varme ud af spildproduktet, og mikroplastik ender ikke i naturen. Andre kommuner sender slammet med landbruget ud på marker som gødning. Her ender mikroplasten så på marken, og til sidst ryger det med regnvandet ud i åer, søer og havet.
Her kommer mikroplasten fra
Hvis du virkeligt vil mindske mængden af mikroplast i naturen, så skær ned på køreturene, før du begynder at strikke karklude. Isoleret set har det en langt større effekt på mængden af mikroplast, hvis du dropper en tur i bilen eller tager kollektiv transport, end hvis du strikker en karklud. Også produkter som cigaretskodder og tyggegummi er typisk produceret af plast, og bidrager til udfordringen.
- Bildæk: 60,2%
- Plastprodukter (f.eks. havemøbler): 10,4%
- Skosåler: 7,4%
- Skibsmaling: 7,1%
- Vejstriber: 5,2%
- Maling: 4,3%
- Tekstiler (både tøj og klude): 1,8%
- Plejeprodukter og kosmetik: 0,1%
Bomuldskludens fordele
Bomuldskluden er lavet af et fornybart materiale. Der kan dyrkes bomuld igen og igen. Når bomuldskludene ikke kan genbruges som klude længere, kan materialet stadig genanvendes, hvis du smider den i tekstilcontaineren på genbrugspladsen. En engangsklud kan, på grund af dens sammensætning af forskellige materialer, ikke genanvendes.
Bomuldskludens ulemper
Produktionen af bomuld bruger meget vand, ligesom der sprøjtes med sprøjtegifte og bruges mange kemikalier i produktionen af konventionel bomuld. Det er en stor belastning for miljøet.
I det samlede miljøregnskab skal du også huske, at der bruges energi på opvarmning af vandet, strøm til vaskemaskinen og videre behandling af spildevandet. Kommer energien ikke fra miljøvenlige kilder, vægter de mange vaske væsentligt til den negative side i det samlede miljøregnskab for bomuldsklude.
Vælg altid klude, der kan genbruges
Selvom både engangskluden og bomuldskluden har fordele og ulemper, er det ét afgørende parameter, der bør vægte, når du vælger, hvilken klud du vil bruge, forklarer Mathias Hvam:
»Vi skal principielt gøre op med ting, der er lavet til engangsbrug. Vi skal huske, at når vi sammenligner kludene, så måler man én gangs brug mod én gangs brug. Hvis man altid vil være på den sikre side miljømæssigt, skal man vælge klude – og andre produkter – der er nemme at genanvende. Ting skal altså så vidt muligt være lavet af ét materiale, som man kan aflevere på genbrugsstationen, når produktet er udtjent.«
Mathias Hvam råder derfor til, at du bruger en klud, der er egnet til at blive genbrugt, og husker at genbruge den, indtil den er slidt op.Skal du være endnu mere miljøvenlig, kan du se, om du kan finde en klud af hamp eller af jute. De to planter kan vokse mere nordligt, hvor der ikke er brug for kunstvanding, og hvor der er bedre styr på spildevand fra produktionen end i de områder, hvor man dyrker bomuld. Men tommelfingerreglen er, at den grønne klud er den du bruger igen og igen.