Sådan klipper du kløer på din kat

Kattekløer kan være årsag til mangen en trøjes kranke skæbne. De fleste katte skal ikke have klippet klør, men hvis du vil klippe dem, har Samvirke talt med dyrlæge Vibeke Relund fra Vetfamily – Herning Dyrehospital om, hvordan man klipper katteklør.

Sådan en katteklo er ingen spøg at få sat fast i et lår. Men du kan sagtens klippe den.

Må man klippe kløer på sin kat?

Langt de fleste katte behøver ikke at få klippet kløer, da de selv sørger for at slide dem. Katte bruger deres kløer, når de klatrer og som væktøj, når de griber om ting, eller hvis de slås.

Der er nogle katte, hvis kløer vokser så hurtigt, at de ikke kan nå at slide dem selv, ligesom især indekatte kan få problemer med at bruge kløerne nok til at holde dem nede.

Også gamle katte har svært ved at slide kløerne ned, da de ikke bevæger sig så meget. Derfor kan det godt blive nødvendigt at klippe kløer på en kat, du ellers aldig har klippet klør på, når den bliver gammel.

Hvor ofte skal man klippe kattens kløer?

Man kan ikke sige noget generelt om, hvor ofte kattekløer skal klippes. Det skal gøres efter behov. Det kan være en gang om måneden eller et par gange om året.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvordan kan man se, at kløerne trænger til at blive klippet?

Du kan se, at din kat trænger til at få klippet kløer, hvis den begynder at hænge fast i tæpper og møbler. Katte kan, hvis klolængden er tilpas, trække dem helt ind, så hvis du kan høre katten klapre forbi på køkkengulvet, trænger kløerne nok til at blive klippet. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad kan man gøre for naturligt at holde kløerne nede?

Sørg for, at katten har mulighed for at bruge sine kløer. Anskaf et ordentligt kradsebræt eller endnu bedre en gren fra naturen, som du kan hænge op, så katten kan kradse i den.

Har katten et godt sted at kradse, har du også bedre chance for at have dine møbler i fred.

Hvor meget skal man klippe af kattekløer?

Hvis ikke du er en meget rutineret kattekloklipper, skal du nøjes med at klippe et par millimeter ad gangen. På de fleste katte kan man se, hvor langt blodårerne går ud i kløerne, og du skal klippe, så der er et par millimeter fra enden af kloen ind til blodårerne. Så bliver kløerne ikke ømme, og katten kan stadig bruge dem til at klatre med.

I løbet af et par dage får katten skærpet kløerne, så de igen er spidse.

Hvis din kat har mørke kløer, så du ikke kan se blodårerne, er det bedst at klippe ganske lidt af og vente nogle dage, før du klipper en millimeter eller to af igen.

Det er meget sjældent, at katte skal have klippet klør på bagpoterne, da de ikke vokser ret hurtigt der.

Hvad skal man klippe kattekløer med?

Når du klipper kattekløer, skal du bruge en katte- eller hundeklosaks. Forskellen på sådan en og en 3-i-1 er, at klosaksen klipper hele vejen rundt om kloen. Bruger du en flad klipper eller en saks, kan du komme til at mase kløerne, og det gør ondt på katten.

Hvordan vænner man sin kat til at få klippet kløer?

Det letteste er at vænne katten til at få klippet kløer, når den er lille, uanset om du klipper kløerne på det tidspunkt eller ej. Du kan dog godt lære gamle katte nye tricks og starte tilvænningen senere.

Start tilvænningen med at røre ved kattens poter og kløer. Det kan godt tage nogle uger med at øve hver dag, hvor man tager poten frem og trykker kløerne ud, før katten er tryg ved situationen. Når du kan gøre det, uden at katten flygter, er den klar til første klip.

Derfor ælter nogle katte på dit lår

Katte har en naturlig adfærd, som gør, at de ligger og ælter med poterne på ejerens lår. Det kan få nogle katteejere til at klipper kløer på katten for at slippe for kradsemærker. Det skader ikke katten at klippe kløerne for ejerens skyld.

Katte ælter, fordi de afgiver duftstoffer fra kirtler på poterne. De sætter med andre ord mærker af på ejeren, som siger, at her er rart at være.

Æltningen betyder ikke nødvendigvis, som mange ellers tror, at de er kommet for tidligt fra moderen.

Læs mere om