Redaktionen anbefaler






En af dem, der selv husker ungdommens følelse af uvished og utilstrækkelighed, er forfatter Niels Overgaard. I dag står han bag to bestsellerbøger om antik filosofi og søgen efter et meningsfuldt, lykkeligt liv, men han har lært det på den hårde måde – for hans egen ungdom gav ham masser af skrammer og ar på sjælen. Derfor har han nu skrevet en ny bog med 48 livsråd, han ville ønske, han selv havde kendt, da han var ung.
Ikke fordi Niels Overgaard ved noget særligt om, hvordan det er at være ung i dag, eller fordi han har fundet den gyldne opskrift på det lykkelige liv – men han har brugt år på at dykke ned i, hvad de antikke filosoffer ved om et lykkelig liv, gået til psykolog og gjort sig livskloge erfaringer. De bedste råd deler han ud af i bogen. Fra en generation til en anden.
Jeg har lyst til at komme med et positivt budskab til en generation af unge, som har fået tudet ørerne fulde om, hvor forfærdelig verden og deres liv erNiels Overgaard, forfatter til blandt andet "Det hele handler ikke om dig" og "Mere er aldrig nok"
Som 13-årig var forfatteren selv en glad dreng med glat hud og et uskyldigt smil. Men spoler man et par år frem, var han allerede som 19-årig fanget i hashmisbrug og havde oplevet sit livs første gang på en række områder: Sex, stoffer, hjertesorg og depression. Når lejligheden bød sig, drak han sig fuld for at dæmpe usikkerheden, og selvom han begyndte i gymnasiet som en kvik ung fyr, der havde nemt ved det faglige, gik han ud med et af de laveste karaktergennemsnit i sin klasse – og et selvværd der også skrabede bunden.
”Denne bog er skrevet i håb om, at den kan hjælpe andre til at få en bedre ungdom, end jeg havde. Og så har jeg lyst til at komme med et positivt budskab til en generation af unge, som har fået tudet ørerne fulde om, hvor forfærdelig verden og deres liv er. Det kan de ikke bruge til en skid, det er tid til at tale op til dem i stedet. Jeg tror på dem. Jeg ønsker for dem, at de også tror på livet og på sig selv,” fortæller Niels Overgaard.
Alle mennesker laver fejl. Alle gør dumme ting. Ingen er perfekte. Det betyder ikke, at man er uduelig, dum eller en fejl som menneske. Det betyder bare, at man er et menneske. Derfor bør du holde øje med, hvordan du bruger sproget, både når du siger ordene højt, og når du taler inde i dig selv. Hold øje med formuleringer som: ”Arh, det er også typisk mig, at …” eller ”Jeg er også så dum/klodset/følsom/hidsig/etc.” Livet er svært og bøvlet og ofte fuldt af modgang. Der er ingen grund til at gøre det værre ved at være sin egen modstander.
Uddrag fra bogen: "Det skal nok gå. 48 ting jeg ville ønske, jeg havde vidst, da jeg var ung"
Netop troen på sig selv kan man få hjælp til at finde i bøgernes verden. Med en god bog i hænderne eller i ørene kan uendeligt mange utænkelige verdener åbne sig. Man kan opdage, at man ikke står alene med sine tanker, følelser og oplevelser. At der faktisk er andre, der har det på samme måde, og møde karakterer, man kan spejle sig i, og måske endda se op til.
”Bøger er en helt mirakuløs teknologi til at stimulere fantasien og styrke fordybelsesevnen. Det sætter hjernen på arbejde som medskaber af universer og fortællinger på en helt anden måde end de mere passive stimuli, som skærmbaseret underholdning giver,” understreger Niels Overgaard.
På billedet ser du Gyldendals bud på, hvad der kunne blive nogle af årets bestsellere til konfirmanderne
Kærligheden er det fineste, vi mennesker har, og derfor skal vi værne om den i vores liv. Det gør vi bedst ved at give den med åben hånd.
Det svære ved at give kærlighed med åben hånd er at slippe den forventning, man har til modpartens reaktion. Hvis man gør noget godt for nogen, kan man nemt forvente taknemmelighed eller gengældelse. Men så er det ikke rigtig kærlighed. Så er det en transaktion, en handel.
Uddrag fra bogen: "Det skal nok gå. 48 ting jeg ville ønske, jeg havde vidst, da jeg var ung"
… en bog kan lære én noget om livet, man ellers ikke har adgang til. Den kan underholde og sætte fantasien på arbejde, mens man uden at tænke over det styrker sin forestillingsevne, kreativitet og empati. Og så kan en bog være en indirekte måde at give et ungt menneske et par livsråd med på vejen, som ellers ville blive ignoreret, fordi det kom fra ”mor og far” eller en anden gammelklog voksen. Som Niels Overgaard selv formulerer det:
”At give en bog er at give et menneske en nøgle til nye verdener, fiktive eller faktuelle, som beriger dem på en måde, som intet andet kan. Og jo før man oplever glæden ved bogen, jo mere af sit liv har man til at udforske alt det, litteraturen har at tilbyde. Menneskeligt såvel som fagligt. Læseglæde er den bedste gave, man kan give til et ungt menneske.”
Gå på opdagelse i bøgernes verden og find en gavebog, der passer netop til din kærlige, sjove, søde, sårbare, skøre og skønne konfirmand med livet foran sig.
Selvom vi deler verden med hinanden, har vi alle sammen et unikt perspektiv, der er formet af de erfaringer, vi har haft i vores liv. Der findes én fælles verden, men der eksisterer lige så mange forskellige verdener, som der er mennesker. Når du møder andre mennesker, så har de en hel historie, der går forud for det møde. Alle mennesker er formet af, hvem de er, hvor de er, og hvad de har oplevet, inden du møder dem. Tænk over det, når du omgås andre mennesker. Folks handlinger er ikke altid til at forstå. De kan synes uforklarlige, idiotiske, geniale eller alt derimellem. Men folk gør, som de gør, af en grund.
Uddrag fra bogen: "Det skal nok gå. 48 ting jeg ville ønske, jeg havde vidst, da jeg var ung"
Niels Overgaard, f. 1981, journalist, forfatter og foredragsholder. Udkom i 2020 med bestselleren Det hele handler ikke om dig – Antikke principper for et liv med sindsro, frihed og mening. I 2024 udkom Mere er aldrig nok. Hvad antikke filosoffer ved om et lykkeligt liv og i marts 2025 Det skal nok gå. 48 ting jeg ville ønske, jeg havde vidst, da jeg var ung. Niels Overgaard er strategi- og kommunikationschef på Gyldendal.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10