Sådan vælger du den rigtige bh

Hvis din bh-beholdning er fuld af fejlkøb, deler du skæbne med mange andre kvinder. Her er en håndfuld gode råd, som kan hjælpe dig med at navigere uden om bh’er, som du helst vil undgå at have på

Sæt tid af og få din størrelse tjekket hos en forhandler, inden du vælger en ny bh.

Din bh-størrelse skifter gennem livet

En bh skal passe – det er ikke nok, at den sidder nogenlunde, hvis den skal være til at holde ud at have på. Mange kommer hjem med en forkert bh, fordi de altid vælger den samme størrelse. Men kvinder forandrer sig gennem livet. Alder, graviditeter, amning, ændret vægt, overgangsalder osv. kan ændre størrelsen og formen på dine bryster og dermed din bh-størrelse. Så glem ideen om, at du har en bestemt bh-størrelse for livet. Dertil kommer, at bh-størrelser varierer alt efter mærke og model. Prøver du 10 forskellige bh’er i samme størrelse, er det måske kun to af dem, som passer til dig.

Få målt din bh-størrelse eller mål selv

Sæt tid af og få din størrelse tjekket hos en forhandler, inden du vælger en ny bh. Hvis du selv vil måle din bh-størrelse, skal du bruge et målebånd, iføre dig din bedste bh og tage 2 mål: Stram målebåndet godt til, når du måler kroppens omkreds i centimeter under brysterne. Lad målebåndet være mere løst, når du måler omkredsen, hvor brysterne fylder mest. I et måleskema kan du se, hvilken bh-størrelse de 2 mål svarer til. Brysternes form spiller også ind: Hvis du har meget brede bryster, har du typisk brug for en bh med bredere bøjler eller større skålstørrelse. Så kan du sandsynligvis gå længere ned i omkredsmål, fordi den bredere bøjle ’tager’ noget af omkredsen. Omvendt skal du sikkert bruge en smallere bøjle, hvis dine bryster er mindre i bredden. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ryggen skal tage slæbet – ikke stropperne

Et klassisk bh-fejlkøb er en størrelse, som er for stor i omkreds og for lille i skålstørrelse. Prøv at gå en størrelse ned i omkreds og en størrelse op i skål. Bh’en skal give dig en god fast følelse om ryggen. Det er rygstykket, som skal tage slæbet – ikke stropperne og dine skuldre. Stropperne holder skålene på plads, men bærer kun lidt. Skålene skal se fyldige og glatte ud, uden rynker. Hvis skålene ser tomme ud, har du brug for en mindre skålstørrelse – eller en bh, der er designet, så den dækker brystet bedre. Skålene er for små, hvis kanten går ind i brystvævet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bh må ikke være for løs

Det kan være fristende at vælge en større størrelse, hvis en bh giver dig ’rygpatter’, som buler ud på bagsiden af kroppen. Men hvis bh’en er for løs, kravler den op på ryggen, så brysternes vægt bliver flyttet til skuldrene. Det kan give smerter i nakken, skuldrene og ryggen. Hellere deller end ondt i ryggen – bulerne kan du eventuelt klæde dig efter.  

Blød bh kræver tilvænning

Naturlige kropsidealer vinder frem – også når det gælder bh’er. Her er bæredygtige materialer og behagelig pasform i fokus. Hvis du er vant til bh’er med push-up og bøjle, kan den bløde bølge kræve lidt tilvænning. Til gengæld får du en bh, som i højere grad tilpasser sig din krop end omvendt. En tung barm kan dog ikke få tilstrækkelig støtte fra rygstykket i en blød top.  

Vattering giver ikke volumen

Ellers tak, jeg har rigeligt selv, lyder en klassisk kommentar til bh’er med vattering. Men fyldet i en vatteret bh gør ikke nødvendigvis barmen større, snarere rundere. Og så dækker vatteringen brystvorterne, hvilket kan være en fordel under en T-shirt eller en tynd skjorte. Det er bare ét eksempel på, hvordan en velassorteret lingeributik kan hjælpe dig med at udvide din bh-horisont og måske finde en ny favoritmodel, som du aldrig selv ville opdage. 

Få styr på brysterne, når du dyrker sport

En sports-bh er mindre elastisk og giver ekstra støtte til brysterne ovenfra, så de ikke hopper rundt, når du bevæger dig. Det kan en almindelig bh ikke klare. Vælg model efter bevægelsesintensitet, løb, ridning og boksning kræver mere hold end f.eks. yoga. En sports-bh med separate skåle begrænser brysternes bevægelser i flere retninger end de komprimerende toppe, som presser brysterne ind mod kroppen.

Husk dine favoritter

Har du fundet en rigtig god bh, så gem informationerne om mærke, model og størrelse, før de forsvinder i vask. Så har du et godt udgangspunkt, når du skal finde en ny bh. En bh er udtjent, når den ikke støtter længere. Vaskemaskinen er den største bh-dræber. En bh er typisk lavet af flere forskellige materialer, og nogle af dem tåler ikke høje vasketemperaturer. Overhold vaskeanvisningerne. Vask i hånden eller på uldprogram i en vaskepose. Brug almindeligt vaskemiddel uden blegemiddel – ikke uldvask, finvask eller hårshampoo.   

 

Kilder: Arina Woron, kreativ direktør i Woronstore.com

Susanne Hosbond, indehaver af Sofie Lingeri med webshop og fysiske butikker i Thisted og Nykøbing Mors.

Rikke Harbo, indehaver af Din Bh-specialist i Hørsholm, rikkeharbo.dk og wajkelingeri.dk med speciale i store størrelser – fra 60E til 130P.