Redaktionen anbefaler






Dine egne prutter lugter altid bedst - blandt andet fordi du ved, at der er en stinkende vind på vej!
14 gange om dagen. Så tit slipper vi i gennemsnit en lille vind – så en prut er helt naturlig. Prutter opstår på 2 måder:
Ud over de to måder at få og have luft i maven på kan nogle typer af medicin have den bivirkning, at man får luft i maven.
En prut består af gas – og det er gassen, du kan lugte. Langt oftest består prutterne af de lugtfri gasser oxygen, nitrogen, hydrogen, kuldioxid og methan, der alle bliver produceret, når vores tarme forarbejder de kulhydrater, vi har spist.
Lugter prutter, skyldes det, at prutten indeholder svovlbrinte, der er en meget lugtende gas. I hvert fald når mængden af svovlbrinte er lav, hvilken den trods alt er i en prut.
Forskere fra Monash University i Australien har for nogle år siden undersøgt, hvorfor prutter lugter – og hvilke fødevarer der får prutter til at lugte mere. Konklusionen var, at prutterne kommer til at lugte mindre, hvis man skærer ned på proteinholdige madvarer.
Omvendt betyder et højt forbrug af for eksempel kød, æg og mejeriprodukter, at man slår meget ildelugtende prutter.
Lugter dine prutter slemt, så øg dit indtag af disse madvarer:
Folk, der slår lugtende prutter meget eller har meget luft i maven, bliver tit rådet til at skære ned på fibrene og spise mad med flere proteiner for at mindske produktionen af hydrogen, methan og carbondioxid i tarmene. Disse gasser produceres under tarmbakteriernes naturlige processer i maven og gør, at du prutter. Men udskifter man fibre med protein, så kan det sagtens være, at man mindsker antallet af prutter – men man øger risikoen for, at der dannes svovlbrinte i tarmene. Og prutter med svovlbrinte lugter markant værre end prutter med methan og carbondioxid – så det kan godt være, at du prutter lidt mindre, til gengæld lugter prutterne værre!
De australske forskere fandt ud af, at forsøgspersoner, der indtog ”langsomme” kulhydrater, som er kulhydrater fra for eksempel frugt, grønt og fuldkorn, havde mindre lugtende prutter. De langsomme kulhydrater findes blandt andet i kartofler, bælgfrugter og forskellige typer korn.
Spiser man de langsomme kulhydrater, bliver der mindre plads til gasproduktionen, når fibre og proteiner passerer tarmene.
Det er svært at bevise, hvorfor de fleste mennesker synes, at andres prutter lugter værst. Blandt forklaringerne kan dog være:
Oplever du, at du har meget luft i maven, er der også en række råd, du kan prøve:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10