Sådan slipper du af med bananfluerne

De opstår af næsten ingenting, men er tegn på, at din mad er ved at være klar til komposten. Bananfluer er i princippet et skadedyr. Få Samvirkes råd til at slippe af med de små sværmere.

Bananfluer er typisk 1-2 millimeter stor. Fluerne tiltrækkes af sukkerstoffer og fødevarer, der gærer. 

Flest bananfluer om sommeren

August er den måned, hvor flest oplever bananfluer i køkkenet eller andre steder derhjemme, og typisk er sommeren den periode på året, hvor vi oftest oplever bananfluer.

Bananfluer kaldes også vinfluer, eddikefluer og frugtfluer – og navnene indikerer meget godt, hvad de små bevingede dyr elsker: de sødmefyldte, frugtige madvarer.

Opstår bananfluer ud af ingenting?

Først er der 1, pludselig er der mange. For mange år siden var myten, at bananfluer opstod af det rene ingenting, men de små frugtterrorister findes i vores hjem. De er meget små, så normalt lægger vi ikke mærke til dem, når de flyver rundt enkeltvis. Men når en sværm flakser rundt over frugten, undgår de ikke øjet.

Typisk gemmer bananfluerne sig i potteplanter, hvor de spiser blade, der rådner, men fluerne kan også finde vej gennem sprækker ved vinduer og døre.

Bananfluer lægger især deres æg i rådden frugt eller andre ting, der kan gære lidt, for de larver, der kommer ud af æggene, spiser af gæren for at vokse. Fra hunfluen lægger æg, til der kommer små fluer, går der cirka 10 dage.

Bananfluer er altså tegn på, at du har madvarer, der er ved at rådne, eller rester af for eksempel vin og øl, der helt naturligt gærer. 

 

Bananfluer ligner os mennesker

Vidste du, at mennesket og bananfluerne deler 75% af de gener, som giver os sygdomme? Derfor bruger forskere ofte bananfluer, når de forsker i menneskets genetiske sygdomme. Samtidig har bananfluer en meget kortere reproduktionstid end mus, aber og andre menneskelignende dyr, og man kan hurtigt lave nye forsøg – og nemt lave forsøg på flere generationer.

Kilde: Illustreret Videnskab

Råd 1: Brug eddike til at slippe af med dem

Bananfluer hedder som sagt også eddikefluer, da de tiltrækkes af eddike. Det simpleste råd til at slippe af med fluerne er at hælde eddike op i en dyb tallerken. Tilsæt et par dråber opvaskemiddel. Eddiken tiltrækker de sultne fluer, og opvaskemidlet ændrer overfladespændingen på eddiken, så fluerne ikke kan lette fra tallerkenen igen.

 

Bliv fri for bananfluer. Fang dem i en fælde

Fang bananfluerne i et glas med husholdningsfilm over

Råd 2: Husholdsningsfilm og lækre rester i et glas

Hæld eddike, øl, vin eller frugtsaft i et glas. Dæk glasset til med husholdningsfilm, som du stikker små huller i med en gaffel eller en kødnål. Duften tiltrækker fluerne, der nemt finder ned til væsken, men har svært ved at finde ud af folien på glasset igen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug bananskræl i pose

 • Kom en bananskræl i en pose og lad posen være løst åben.
 • Placer posen der, hvor der er flest bananfluer.
 • Lad posen stå halvt åben en dags tid.
 • Bananfluerne vil i løbet af dagen opdage bananskrællen.
 • Når det bliver aften, er det tid til at lukke fælden. Det skal helst være mørkt, så flest mulige af bananfluerne er gået i seng. Forhåbentlig vil de fleste bananfluer være gået i seng i bananskrællen i din pose. Nu lukker du hurtigt posen, og vupti, du har fanget en masse bananfluer. Hvordan du tager livet af de små bæster, må være op til dig selv.
 • Hvis det ikke lykkedes at komme af med alle bananfluer i første hug, så prøv igen dagen efter.

Kilde: Læsertip fra civilingeniør Dennis Gadgaard 

Et par andre råd: 

 • Læg frugt i køleskabet på varme dage. Kulde stopper modningsprocessen, men har den ulempe, at frugter smager af mindre, når de ligger på køl. Bananer er i princippet heller ikke egnet til kulde.
 • Gør rent ofte. Så undgår du rester af frugt, vin, øl og eddike, som tiltrækker fluerne. Også indtørrede pletter af juice, dråber af udtørret vin og lignende tiltrækker fluer.
 • Fjern tomme øl- og vinflasker fra boligen. Stil dem udenfor, hvis du ikke afleverer til pant eller genbrug ofte.
 • Luk alle beholdere med søde madvarer som syltetøj, asier og lignende.
 • Tøm affaldsspanden ofte – især hvis du har bioaffald. Bananfluer elsker bananskræller, æbleskrog og lignende.
 • Skift karkluden og svampene i køkkenet ofte. Bananfluer kan nemt yngle i en sur karklud.