Fluer – sådan holder du dem væk fra boligen

Fluer kan være irriterende. Læs her, om de også er farlige og om hvordan du bekæmper nogle af dem.

Fluer kan være farlige, fordi de er bærere af sygdomme, fx parasitter og bakterier, som de kan sprede, når de sætter sig på madvarer, og som de har bragt videre fra deres kontakt med fx affald, afføring og ådsler.

Er fluer farlige?

Hus- og spyfluer er farlige på den måde, at de er bærere af sygdomme, fx parasitter og bakterier, som de kan sprede, når de sætter sig på madvarer, og som de har bragt videre fra deres kontakt med fx affald, afføring og ådsler.

Faktisk kan fluer sprede så farlige sygdomme som kolera, tyfus, dysenteri, byldepest, spedalskhed, meningitis, difteri og skarlagensfeber. Men de fleste af disse sygdomme er heldigvis stort set fraværende i Danmark. Man kan dog risikere, at fluer kan overføre tarmsygdomme via bakterier som Salmonella og Campylobacter.

De fluer, der suger blod, kan også videreføre sygdomme. Men i Danmark er det umiddelbart mest dyr, der er udsat for de blodsugende fluer (fx klæger og stikfluer), så derfor er fluer i Danmark ikke er så truende en sygdomsspreder som andre steder i verden.

LÆS MERE om hvordan du bekæmper de forskellige typer fluer

Hvilke fluer sætter sig i potteplanter, og hvordan bekæmper jeg dem?

De insekter, der kan flyve op fra dine potteplanter, når du vander dem, ligner bananfluer, men er en slags myg, som kaldes sørgemyg.

Sørgemyg gør ingen skade, og de kan ikke stikke, men de trives rigtig godt i overvandede planter, der får lov at stå og soppe med vand i underskålen. 

Hvis du har sørgemyg og ikke ønsker at bruge insektbekæmpelsesmidler, kan du prøve at lade planterne tørre ud i en kort periode.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du myg i haven

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvordan bekæmper jeg bananfluer?

Hvis du vil undgå bananfluer (Drosophila), skal du først og fremmest fjerne de ting fra din bolig, som bananfluerne kan lide – bl.a.: 

  • Gærende frugt eller grøntsager, frugtskræl og frugtrester.
  • Flasker, glas eller kartoner med sjatter af vin, øl, mælk og eddike.
  • Flasker med rester af ketchup.
  • Glas med rester af marmelade, rødbeder, asier og syltede agurker.

Luk også dine udendørs affalds- og kompostbeholdere til, da bananfluerne gerne yngler her om sommeren. Indenfor skal du tømme og rengøre din affaldsbeholder jævnligt.

Læs mere om