Sådan skruer du nummerpladen fast

Inden 15. november skal du have skruet nummerpladen fast på din bil, ellers risikerer du en bøde på op til 1000 kroner. En ny lov skal gøre det sværere for nummerpladetyve at løbe med bilens nummerplader.
Nummerplade

Husk de små farvede dutter til skruehovederne, når du skruer nummerpladen fast. Og pas på du ikke skruer gennem bilens lak.

Skru nummerpladen på – og husk hætterne

15. november er sidste frist for at skrue nummerpladen fast. En ny lov påbyder nemlig alle bilejere at sørge for, at nummerpladen er sværere at stjæle for tyve, og derfor skal nummerplader være fastgjorte. 

Du kan selv sørge for at skrue nummerpladen fast, eller du kan få hjælp til det hos din mekaniker eller der, hvor du normalt får synet din bil. 

Skal nummerpladen skrues fast i bilen?

Nej. Du behøver ikke at skruenummerpladen helt fast i bilen. Du kan nøjes med at skrue nummerpladen fast i en nummerpladeholder, der er skruet fast i bilen. Du kender sikkert nummerpladeholderen som den sorte ramme, der er rundt om nummerpladen i dag.

Du må i princippet godt skrue nummerpladen fast direkte i bilen også, men du skal være opmærksom på, at du så kan risikere, at du rammer elektronik, der løber bag bilens paneler – for eksempel ledninger til parkeringssensorer. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvordan skal skruehullerne dækkes?

Skruehovederne skal dækkes af hætter i samme farve som det sted, hvor skruen sidder. Derfor skal du montere en hætte i enten gul, sort, blå eller hvid over det sted, du har skruet nummerpladen fast. Hætterne skal sidde så godt fast, at de skal fjernes med værktøj. 

Du kan få hætter udleveret hos Skat eller købe hos din nærmeste biludstyrsforretning. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Må jeg lime nummerpladen fast?

Nej. Du må ikke lime nummerpladen fast – uanset hvor god lim du har. En af grundene til, at du skal skrue nummerpladen fast, er, at den ikke må kunne fjernes uden værktøj. 

Må jeg nitte nummerpladen fast med popnitter?

Ja. I princippet er det fint at bruge popnitter til at fastgøre din nummerplade. 

Se Skats vejledning til alternative fastgøringsmetoder til din nummerplade

Skal nummerpladen skrues fast på motorcykler, trailere og campingvogne?

Nej. Du behøver ikke at fastgøre nummerpladerne på din motorcykel, trailer eller campingvogn. På samme måde er lygtebomme også fritaget fra kravet om fastgørelse af nummerpladerne. 

Sådan skruer du selv fast: 

Langt de fleste biler har en nummerpladeramme i dag. Tag nummerpladen ud, og skru nummerpladerammen af bilen. Marker på bagsiden af nummerpladen, hvor der er plads i rammen til, at du kan skrue nummerpladen fast i rammen. 

Bor ud med et metalbor. Skru rammen fast på bilen, og skru herefter nummerpladen i rammen med korte skruer, så du ikke går gennem bilens lak. Sæt hætte på skruehovederne. 

Læs mere om