Sådan laver du din egen sprinklervæske

Det er nemt og billigt at lave sin egen sprinklervæske til bilruderne. Samvirke har en opskrift på frostsikret, hjemmelavet sprinklervæske, der er lige til at gå til.
Sprinklervæske påfyldes bil

Sprinklervæske er billigt og nemt at lave selv

Gør sprinklervæsken frostsikker

  • 10 procent sprit: Frostsikring til - 4 grader
  • 20 procent sprit: Frostsikring til - 9 grader
  • 30 procent sprit: Frostsikring til - 15 grader
  • 40 procent sprit: Frostsikring til - 23 grader
  • 50 procent sprit: Frostsikring til - 32 grader

Nemt at lave billig sprinklervæske

Vinteren kræver sprinklervæske i litervis, hvis ruderne skal holdes rene i de kolde måneder. Om vinteren er vejene fedtede efter sne, sjap og saltning, og sprinklervæske er med til at sikre dig en klar udsigt gennem bilens forrude.Prisen på sprinklervæske kan variere, og oftest giver du over 10 eller 15 kroner på tankstationen, men hvis du blander din egen sprinklervæske, kan du gøre det billigere. En hjemmelavet sprinklervæske indeholder vand, husholdningssprit, der gør sprinklervæsken frostsikker, salmiak til at fjerne fedt fra ruden og opvaskemiddel til at fjerne snavs. Bruger du vand fra hanen, binder citronsyren kalken, så den ikke sætter sig på ruden.

Du skal bruge (til 5 liter):

- 4 liter vand (gerne demineraliseret eller fra en kondenstumbler)

- 1-2 spsk. opvaskemiddel

- 1 spsk. salmiakspiritus 8% (eller 1 tsk. 3-dobbelt salmiakspiritus)

- 1 liter husholdningssprit eller isopropylalkohol

- 1 skvæt citronsyre eller lidt mindre eddikesyre

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan gør du:

Gå helst udenfor – dampene fra salmiakspiritus kan være kradse og er ikke gode at indånde. Bland vand, sprit, salmiakspiritus og citronsyren sammen og rør forsigtigt rundt. Tilsæt først opvaskemidlet til sidst. Rør forsigtigt rundt, opvaskemidlet skal blandes i, men ikke skumme for meget.Ovennævnte blanding holder sig frostfri ned til cirka 9 graders frost.Vær opmærksom på, at husholdningssprit kan reagere med nogle typer plastik - måske også den type, som sidder for eksempel viskerne på din bil. Omvendt kan isopropylalkohol reagerer med nogle typer lak. Hold derfor øje med, at sprinkleren ikke reagerer uhensigtsmæssigt med din bil.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Øg frostsikringen

Du kan selv gøre din sprinklervæske mere frostsikker – jo højere koncentrationen af husholdningssprit eller alkohol er i din sprinklervæske, jo mere frostsikker er blandingen. I Samvirkes standardblanding er forholdet 80 % vand og 20 % husholdningssprit, hvilket sikrer, at sprinklervæsken flyder fint til cirka 9 graders frost.Frostsikring på minus 15 grader opnår du ved at ændre blandingsforholdet, så der er 30 % husholdningssprit og 70 % vand i den færdige sprinklervæske.Artiklen er opdateret i efteråret 2014