Digital sikkerhed

Sådan sikrer du dit privatliv, når du bruger Instagram

Har du styr på, hvem der kan se med på din instagramprofil? Ved du, hvilke data du har givet Instagram lov til at få? Instagram er et fantastisk medie, hvis du vil dele billeder eller holde kontakt med mennesker og måske møde nye, der deler dine interesser – men har du styr på, hvad du deler med Instagram, når du bruger appen? Samvirke hjælper dig lidt på vej.

Instagram har en kæmpestor viden om dig - og det er ikke nemt at få mere privatliv på appen. Samvirke viser dig de få steder, du kan gøre dit liv lidt mere privat

Se, hvad du har delt med Instagram

Skal du have styr på privatlivet, bør du først og fremmest hente de oplysninger, Instagram har fået fra din profil – så har du i hvert fald et bedre overblik over, hvad du egentlig giver fra dig. Her kan du ikke direkte ændre indstillinger, der giver dig et bedre privatliv, når du bruger appen, men du kan få et overblik over, hvor meget du egentlig deler med Instagram (og dermed med Facebook, som ejer Instagram)
 
Sådan gør du:
 

  • Gå ind på din profil – tryk på billedet af dig selv i menulinjen.
  • Tryk på de 3 vandrette streger for at komme ind i menuen, og tryk herefter på ”Indstillinger”
  • Under indstillinger vælger du ”Sikkerhed”
  • Her finder du det punkt, der hedder ”Download data”. Trykker du på punktet, kan du bede Instagram om at indsamle profildata og oplysninger om, hvad du har liket og delt.

 
Instagram skriver, at det kan tage op til 48 timer, før de har indsamlet data og sendt dem af sted. 

Hvad vil du dele med andre? 

Instagrams grundidé er, at du deler billeder. Som udgangspunkt er din profil offentlig, men hvem siger, at alle skal kunne se med på de billeder, du deler?
 
Du kan gøre din konto privat, og dermed lukker du for, at personer, du ikke er venner med, kan følge med i, hvad du har lagt op.
 
Sådan gør du:
 
Under ”Indstillinger” finder du også punktet ”Privatindstillinger”, her kan du vælge, om din profil skal være privat. Skub den lille skyder mod højre for at gøre din profil privat.
 
Under ”Privatindstillinger” kan du også vælge, hvem der kan kommentere på dine posts, tagge dig, omtale dig, eller du kan begrænse udvalgte brugeres adgang til dine posts, uden at du behøver blokere eller fjerne dem.
 
På den måde kan du altså gøre yderligere ting for at passe på dit privatliv.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Må Instagram kende de venner, du har kodet ind på telefonen? 

Hvis du har oplyst Instagram om dit telefonnummer eller din mailadresse, kan Instagram hjælpe dig med at finde dem fra din liste over kontakter, hvis de også har en profil. Det er smart, men det giver også Instagram adgang til viden om, hvem du kender. Denne funktion kan kobles fra under ”Indstillinger” og videre til ”Konto”.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skal Instagram vide, hvor du er?

Du kan også vælge, om Instagram må kende din lokation. Vil du ændre indstillingerne for, om Instagram må vide, hvor du er, skal du gå ind i ”Indstillinger” på din telefon. Find Instagram på listen over apps.
 
Under punktet ”Lokalitet” kan man vælge 3 forskellige ting: enten at appen altid må kende din lokation, kun når du bruger appen eller aldrig. Nogle bruger lokationen, når de for eksempel poster noget, hvor de vil tagge eller vise et sted, de har besøgt.

Skjul din aktivitetsstatus på Instagram

Dine venner kan normalt se, hvornår du sidst har brugt Instagram eller en af de apps, der er ejet af Facebook ligesom Instagram: Facebook, Messenger, WhatsApp med flere.  
 
For at ændre indstillingerne for aktivitetsstatus skal du gøre sådan her:

  • Tryk på billedet af dig selv og så på de 3 vandrette linjer
  • Tryk på ”Indstillinger” og herefter på ”Privatindstillinger”
  • Tryk så ”Aktivitetsstatus” og skub skyderen mod venstre, hvis du vil have mere privatliv

Lad være med at logge ind med Instagram – eller forbinde Instagram med andre apps

Det er smart, når man kan bruge sin Instagram-konto til at logge ind på andre tjenester, men hver gang du har brugt Instagram til at logge på en tjeneste eller en hjemmeside, har du givet Instagram (og Facebook, som ejer Instagram) værdifuld viden om dig. Lad være med at bruge Instagram og andre sociale medier til at logge på andre sider og systemer.
 
Fjern også de tilknyttede tjenester. Det gør du ved at gå ind i ”Instillinger” -> Konto. Her kan du se, hvilke andre sociale medier du har knyttet til Instagram. Fjern forbindelsen mellem dem.