Sådan finder du ud af, hvad Facebook gemmer om dig

Hvert et klik, hver en besked, hvert et billede og hver en ven. Alt siger noget om netop dig, og Facebook bruger oplysninger om dig til at vælge, hvad du skal se i din feed og ikke mindst: tjene masser af penge på annoncer målrettet dig. Samvirke viser dig, hvordan du får adgang dine digitale fodspor og dermed til de informationer, Facebook har gemt om dig.

Hver handling, du foretager på Facebook, bliver registreret.

Facebook gemmer alt. Næsten.

Dine personlige oplysninger er en sand guldgrube. At Facebook, som er verdens største hjemmeside, og den side vi bruger allermest tid på, er gratis, betyder ikke, at vi ikke betaler. Når du bruger Facebook betaler du bare ikke med penge, men med oplysninger om dig selv og dit liv.Facebook bruger oplysningerne til at sælge reklamer, der er målrettet dig. For at kunne give dig de bedste annoncer, indsamler Facebook oplysninger om alt fra, hvem dine venner er, til hvilke sider du følger, og hvilke annoncer du klikker på.Alle dine sendte og modtagne beskeder på Facebook og Messenger gemmes også. Har du været aktiv siden Facebooks spæde begyndelse, kan det være 10.000-vis af private beskeder, der er gemt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan finder du dine personlige oplysninger

For at få adgang til dine personlige oplysninger, skal du være logget på Facebook.I toppen på alle sider af Facebook kan du i højre side se dit navn og en række symboler. Klik på pilen længst til højre. I menuen skal du vælge punktet ”Indstillinger”.Når du kommer ind til dine indstillinger, er der under linjerne ”Generelle kontoindstillinger” en linje tekst. Her står ”Download en kopi” af dine Facebook-data. Klik på det link, og du få nu mulighed for at få en fil med alle dine data. Eller i hvert fald de data, Facebook vil give dig adgang til.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Er alt gemt?

Oplysningerne indeholder dog ikke lokalitetsdata, selvom du sikkert har lagt mærke til, at du tit kan se et lille bynavn, når du har postet billeder. Facebook siger, at de ifølge irsk lov, som er den, der gælder for Facebook i Europa, ikke er forpligtet til at udlevere disse oplysninger.Selvom det ser ud til, at alt, du har foretaget dig nogensinde på Facebook, er blevet gemt, tager Facebook et lille forbehold. De skriver nemlig i oplysningerne om indsamling af personlige oplysninger, at det ikke er sikkert, at de indsamler alle oplysninger hele tiden. På samme måde forbeholder Facebook sig retten til at ændre på, hvilke oplysninger, de gemmer.

En oversigt over, noget af det, Facebook har gemt:

Kontaktoplysninger: Oplysninger om hjembyer, dit navn, dit fødenavn og kaldenavne. Alt sammen oplysninger, du selv har udfyldt. Du kan også se mailadresser og måske din skype-konto og din Instagram-konto.

Tidslinje: Indeholder alle de opslag, der findes på din tidslinje.

Billeder, synkroniserede billeder og video: Under de 3 punkter ser du de billeder, som Facebook har liggende. Det kan være billeder, du selv har uploadet – eller som andre har uploadet og tagget dig på.

Venner: En oversigt over dine venner. Du kan også se dem, du har sendt en venneanmodning, men som ikke er blevet venner med dig. Se også, hvem du har blokeret. Du kan dog ikke se venner, som har fjernet dig fra deres venneliste.

Beskeder: En samlet oversigt over alle de beskeder, du har sendt på Messenger.

Begivenheder: Begivenheder, du skal deltage i.

Sikkerhed: Se alle dine sessioner. Hvor du første gang loggede ind fra en bestemt enhed og hvornår du seneste loggede ind fra samme enhed. Du kan også se IP-adressen, som fastslå din lokation, for besøgene.

Ad topics: Se en liste over emner, steder og ting, som Facebook mener, du kan have interesse i. Listen bruges af annoncører til at målrette reklamer netop dig. Listen kan for eksempel indeholde din fødeby eller flyselskaber, du har fløjet med. Bare for at nævne to af utallige muligheder. I listen kan du også se annoncer, du har klikket på fornylig.

Places created: Steder, du har oprettet.