Sådan sikrer du din bolig mod skybrud
Skybrud kommer oftere
Vejret er generelt blevet varmere i Danmark, og det betyder blandt andet, at det også regner mere. Især om sommeren kan regnen blive voldsom, når fugtigt vejr presser sig på oven på en varm dag.
De seneste 10 år er Danmark oftere end tidligere blevet ramt af skybrud, som er, når det regner mere end 15 millimeter på 30 minutter, og kraftig regn, som er, når der falder mindst 24 millimeter regn på 6 timer eller kortere tid.
Kraftig regn og skybrud øger risikoen for oversvømmede kældre og vandskader. Skaderne opstår ofte, fordi afløb og kloakker ikke kan følge med til den store mængde regn.
Er regnen på vej, kan du gøre dette:
Undgå først og fremmest at stille værdifulde ting i din kælder. Har du kælder, er kælderen det første sted, vandet søger hen. Enten op af et gulvafløb eller ind ad vinduer, der flugter med jordoverfladen. Stil derfor ikke ting på gulvet i kælderen, men sæt dem i stedet på hylder på en reol.
- Luk vinduer og døre. Den første og simple regel. Døre og vinduer, der lukker tæt, er den første beskyttelse, når vandmasserne raser.
- Fjern alle værdigenstande fra kælderen, eller sæt dem højere op, så de ikke står direkte på gulvet.
- Fjern elektriske apparater og ledninger fra dine gulve. Du kan risikere kortslutningsskader, hvis ledninger eller apparater er i gulvhøjde.
- Grav kanaler, der leder vandet væk fra dit hus. Ligger dit hus lavt på grunden, så grav mindre kanaler i terrænet, så vandet ledes væk fra din sokkel. Sørg for, at kanalerne hælder væk fra huset.
- Luk udluftningsspjæld. Kan regnen ikke komme væk, søger det efter alle »åbne muligheder«. Sørg derfor for, at du ikke har åbne udluftningsspjæld i vægge og sokkel, når der er varslet meget regn.
- Tjek afløb og tagrender. Rens tagrenderne jævnligt – og ved du, at vandet er på vej, så skynd dig at fjerne gamle blade og andet, der har lagt sig i tagrenderne og på afløb. Stoppede tagrender og brønde gør det svært for vandet at slippe væk.
- Tøm regnvandstønden. Har du en regnvandstønde, så sørg for at tømme den for vand, inden skybruddet rammer. Tøm vandet ud et sted væk fra dit hus, og vælg helst et sted, hvor der er meget jord/sand/græs. Tøm ikke tønden ud på fliser.
- Sandsække. Køb sandsække og læg dem der, hvor vandet trænger ind. Har du ikke monteret højvandslukke på gulvafløb i kælderen, så læg en plasticpose over afløbet og læg sandsække på. Det beskytter mod opstigende vand fra afløb.
- Gem en pose med tøj i toilettet. Ligger dit hus lavt, og er du i fare for, at vand vil stige op gennem toilettet, så tag en pose og put tøj i. Sæt den fast i vandlåsen i toilettet. Læg sandsække på. Det kan måske forhindre opstigende kloakvand.
Det kan du gøre for at beskytte mod skader ved fremtidige skybrud
- Sørg for at rense tagrenderne og afløb hvert år. Det er bedst at gøre efter løvfaldssæsonen i oktober og november.
- Køb reoler i metal til din kælder. Reoler af metal kan lettere desinficeres, hvis kloakvand er sluppet ind via et gulvafløb
- Fliser – ikke gulvtæpper. Har du kælder, så undgå gulvtæpper, korkbelægning og andre materialer, der ikke kan tåle meget vand. Læg fliser på gulvet i kælderen. De tager ikke skade og er nemme at rengøre, hvis skaden sker.
- Sørg for, at terrænet skråner væk fra dit hus. Huset bør som udgangspunkt ligge højest på din grund. Skråner haven mod huset, så løber vandet mod huset i stedet for væk fra huset, hvis det regner meget. Læg eventuelt en rist, der er forbundet med kloaknettet, tæt ved huset.
- Læg ikke for mange fliser i haven. Lægger du fliser i indkørslen og i haven, forhindrer du vandet i at søge ned i jorden. Selvfølgelig skal der være plads til indkørsel og terrasse – men jo flere blomsterbede og jo større græsplæne, jo bedre afledning af vandet.
Kilde: Klimatilpasning.dk, HOFOR, DMI, Forsikringsguiden