7 gode råd: Sådan gør du haven klar til skybrud

Med sommeren kommer stranddage og solskin, men det danske ferievejr byder ofte også på skybrud. De voldsomme skyl kan ødelægge haven og oversvømme dine yndlingsblomster. Samvirke har spurgt Bolius, hvordan man sikrer haven.

I Danmark definerer vi skybrud som en nedbørintensitet på 15 millimeter eller derover på 30 minutter eller derunder

Dræn jorden med en greb

Hvis du ved, at din have har svært ved at suge vandet, når det regner meget, er det første skridt at sørge for, at jorden er i stand til at suge vandet. Med en greb kan du nemt stikke lodrette huller i din græsplæne eller dine blomsterbede. Hvis du gør det jævnligt bliver jorden mere løs og bedre i stand til at dræne regnvandet, fortæller faglig ekspert ved Bolius Morten Mathiasen.

Afled vandet med render

Nogle haver ligger lavt eller har en jordtype, der gør det svært at dræne meget kraftige regnskyl. Her kan det være nødvendigt at lave små kanaler, der samler regnvandet og leder det væk. 

»Når man laver sådanne render, er det vigtigt at stampe jorden hårdt i bunden, så man er sikker på, at vandet løber gennem dem,« siger Morten Mathiasen og minder om, at der naturligvis også skal være et fald hele vejen.

»Og har man en køkkenhave, der ikke må oversvømmes, kan man lave render, der leder vandet udenom,« tilføjer han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lav et regnvandsbed

Når det er lykkedes at lede regnvandet væk, skal man overveje, hvor det skal ende. Det kan være en idé at lave et bed, der sagtens kan tåle en masse vand, og så samle regnvandet her. 

»Et bed, der gerne må stå med vand, og som så tørrer ud efterfølgende, kan være et godt sted at lede regnvandet hen,« siger Morten Mathiasen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lav en græsplænesø

En anden mulighed for at samle regnvandet er at anlægge en græsplæne, der er dybest på midten. Så vil regnvandet automatisk samle sig her og stille sive ned i jorden. 

»Det kan godt lade sig gøre at lave en fordybning, der bliver til en sø, når det regner meget kraftigt,« siger Morten Mathiasen.

Med denne løsning skal man dog stadig huske at holde græsplænens underlag let og porøst.

Strø flis for at redde planterne

Hvis du har et bed med blomster, der ikke må blive mudret til, kan du sagtens forberede dig på et regnskyl. Med træflis kan du strø rundt om dine blomster. På den måde slår det ikke op med jord og mudder på planterne, når himlen åbner sig.

Nybyggede huse har større risiko

Hvis dit hus er nyopført, eller der for nylig har været større maskiner på din grund, er din have mere udsat. Tunge byggemaskiner trykker nemlig jorden sammen, så vandet har sværere ved at trænge ned. 

Flyt krukker og havemøbler i tørvejr

Det er ikke kun planterne, der er i fare, når det regner meget på din have. Hvis du har store lerkrukker med planter i haven, kan de faktisk nemt tage skade af store mængder nedbør. Dine havemøbler er naturligvis også udsatte. Det er en god ide at flytte dem i tørvejr, når der er kraftig regn på vejrudsigten.

Læs mere om