Sådan rengør du din drikkedunk korrekt
Drikkedunken skal vaskes hver dag
Selv om det kun er dig selv, der drikker af vandflasken, skal den vaskes ren hver dag, siger husholdningsrådgiver Winnie From Thesbøl.
»Den skal sådan set gøres ren hver dag. For når du drikker af den, så drikker du direkte af flasken. Derfor kommer der bakterier fra munden på tuden af flasken, som måske også skylles tilbage i flasken,« siger Winnie From Thesbøl. Hun anbefaler, at man kommer sin drikkedunk i opvaskemaskinen hver aften.
Drikkedunken bliver ikke farlig – men bare ulækker
»Vi taler ikke om sygdomsfremkaldende bakterier, så man skal ikke være så bange for, at der er farlige bakterier i drikkedunken. Men af almindelige hygiejniske grunde skal man sørge for, at den bliver vasket,« siger Winnie From Thesbøl.
Hvis flasken ikke gøres rent jævnligt, kan der danne sig et kalklag i flasken, der kan blive slimet og fedtet. Det er ikke i udgangspunktet farligt, men uhygiejnisk.
Drikkedunken er personlig
Man skal ikke lade andre drikke af sin drikkedunk, da den bakterieflora, man har i munden, er ens personlige flora. Hvis du skal dele vandet i en flaske med nogen, er det bedst at hælde vandet fra flasken op i et glas. Dette gælder selvfølgelig i endnu højere grad, hvis man er syg, da man ellers let kan smitte andre.
Opvaskemaskinen eller flaskerenseren klarer rengøringen
Hvis man ikke har en opvaskemaskine, kan man gøre drikkedunken ren med sæbe, varmt vand og en flaskerenser, der kan komme ned i drikkedunkens smalle hals. Når man har vasket drikkedunken og skyllet den med rent vand, er det bedst, at den står og lufttørrer til slut.
Køb drikkedunke der er beregnet til genopfyldning
Husholdningsrådgiver Winnie From Thesbøl fraråder folk at genopfylde gamle sodavandsflasker og andre engangsflasker, der ikke er lavet med henblik på daglig genopfyldning. Hun anbefaler, at man køber en drikkedunk, der er beregnet til at genopfylde.
»Engangsflaskerne skal man helst ikke bruge for mange gange. Brug dem kun 2-3 gange, da de ikke har godt af at blive genopfyldt for meget.«.
Hvis man vil gøre sin engangsflaske ren, skal man skylle den med opvaskemiddel, men ikke børste den med en flaskerenser, for det kredser i overfladen, og det er engangsflasken ikke beregnet til.
Engangsflasker renses professionelt gennem pantordningen
Hvis du vælger at bruge en engangsflaske som drikkedunk, er det bedst, hvis du sender den til professionelt rens, når du har fyldt den et par gange. Når du afleverer den til pant, bliver den renset professionelt, inden den ryger retur i pantsystemet.
Drikkedunken skal ikke bruges til varme drikke
Hvis du bruger drikkedunken til andet end vand – f.eks. saftevand, bør du ligeledes vaske den op dagligt. Men man skal ikke komme varme drikke i en drikkedunke. Det er de ikke beregnet til.
Du skal ikke skolde din drikkedunk
Ejer af drikkedunksfirmaet Juul og Svane, Niels Juul-Svane, der leverer drikkedunke til skolebørn i Danmark og Tyskland siger, at langt de fleste drikkedunke kan gå i opvaskemaskinen, og de fleste drikkedunke kan klare en temperatur på op til 80 grader. Så sørg for, at opvaskemaskinen ikke står på højere grader. Derfor skal du heller ikke skolde din drikkedunk, da du risikerer, at den smelter og bliver deform.
Kemi er ikke nødvendig
Når du rengør din drikkedunk, behøver du altså ikke bruge kemikalier. Det er helt overflødigt, hvis du bare kommer drikkedunken i opvaskemaskinen eller vasker den op i hånden efter brug. Så hold drikkedunken fra kloraminpulver, salt og klorin.