Sådan produceres Änglamarks pålægschokolade

På Økoladen i Vordingborg popper direktør Jan Elmelund chokoladeidéer blandt firearmede maskiner og sækkevis af chokoladeknapper. Det er hans force – modsat administrationen, som hans kone Amanda heldigvis tager sig af, når 15 millioner stykker Änglamark pålægschokolade årligt skal sendes ud til forbrugerne

Det lå ikke ligefrem i kortene, at Jan Elmelund en dag skulle ende med sin egen chokoladefabrik. Da han i 1997 solgte sin reklamevirksomhed og gik på pension som 43-årig, var det med en ambition om at have mere tid med sine små børn. Og det fik han. Familien flyttede fra København til en gård på Sydsjælland med kvadratmeter en masse og store vidder. 

”Men efter syv år som pensionist begyndte jeg at kede mig. Børnene var blevet så store, at de havde fået legekammerater og gik til sport. Så der var ikke nogen, der ville lege med mig. Jeg måtte jo finde på et eller andet. Så som 50-årig gik jeg på udkig efter firmaer, jeg kunne købe,” fortæller Jan Elmelund. 

 

Jan og chokoladefabrikken

 

Jan Elmelund startede Økoladen i 2004.

 

Fabrikken laver økologisk chokolade med sans for håndværk og miljø og forsøger at udvikle nye og spændende smagskombinationer.

 

Ud over Änglamark pålægschokolade producerer de også andre hjemmelavede chokoladeprodukter, der sælges i mange af landets detailkæder samt forhandlere over hele Danmark.

 

Kilde: Økoladen

100 % økologi i hver bid

Og det er her, chokoladefabrikken, Økoladen, kommer ind i billedet. Gennem sin daværende revisor blev Jan nemlig gjort opmærksom på en chokoladefabrik i Vordingborg, der var gået i betalingsstandsning.

”En chokoladefabrik? Det kan vel ikke gå helt galt,” husker han, at han tænkte.  

Dermed blev han i 2004 chokolade-direktør. I begyndelsen var de to ansatte, hvor han selv stod om natten og arbejdede og øvede sig med chokoladen. I dag er de 20 medarbejdere og har et bredt katalog af chokoladeprodukter. Et af dem er Änglamarks lyse og mørke økologiske pålægschokolade, som de har produceret siden 2006. 

”Vi er 100 % økologiske. Og det har vi været fra starten med alle vores produkter. Er det ikke 100 % økologisk, laver vi det ikke. Vi kører 100 % økologi, that’s it,” forklarer direktøren, inden han viser rundt på fabrikken, hvor produktionen af pålægschokoladen er i fuld gang. 

Jan Elmelund spiser et stykke pålægschokolade

Fairtrade-certificerede kakaobønner fra Latinamerika 

Firearmede apparater roterer rundt med påskeæg i et sagte tempo for at sikre, at chokoladen får en ensartet flade i hele den ovale form. Et andet sted står en ansat og sørger for, at de fyldte chokolader er pæne og ensartede. Og et tredje sted, ved et af samlebåndene, er produktionen af mørk pålægschokolade fra Änglamark i gang. De kakaobønner, der bruges til den brune pålægsfavorit, er fairtrade-certificerede og kommer delvist fra Peru og Den Dominikanske Republik. De fragtes efterfølgende til Europa, hvor de bliver forarbejdet til chokolade i Belgien, inden de ender som chokoladeknapper i sække hos Økoladen i Vordingborg.

Vidste du,

at hver chokoladeknap vejer 1 g, så til ét stykke pålægschokolade går der 4,5 knapper.

15 millioner stykker pålægschokolade om året

Her smeltes og tempereres chokoladen – en proces, der ofte har skabt panik i ’Den store bagedyst’, men som fungerer uden kvaler hos Økoladen. Den tempererede chokolade mødes herefter af minus 18 grader kolde kobberstempler, der presser og former stykkerne og påsætter et Änglamark-logo. Så venter en tørreproces i et fem meter langt tunnelsystem på samlebånd, hvor pålægschokoladen sætter sig, inden den til slut stakkes og pakkes i æskerne. Og sådan gentager processen sig i produktionen, der årligt løber op i underkanten af 15 mio. stykker pålægschokolade. 

 

"Jeg hader vitterlig administration"

På kontoret uden for produktionen er væggene plastret til med det ene diplom efter det andet. Et vidnesbyrd om en fabrik med kvaliteten i højsædet, men også om en direktør, der popper ideer om chokolade på samlebånd. For det er Jan Elmelunds force.

”Jeg kan være stand-in i alle processer i produktionen. Selv i pakkeriet. Men jeg står primært for innova­tion af nye produkter,” fortæller han, da han indfinder sig på kontoret.

Derfor er det også vigtigt, at han har folk ansat, der kan stå for logistikken og administrationen, når de millionvis af stykker pålægschokolade skal sendes ud til forbrugerne. Og her kommer hans kone Amanda Elmelund ind i billedet. 

”Det er superfedt at arbejde med min kone. Jeg har enorm respekt for det, Amanda laver, fordi hun er virkelig dygtig. Hun varetager bl.a. økonomi, produktionsplanlægning og ordremodtagelser. Og det er bare ikke mig. Jeg hader administration. Jeg hader vitterlig administration. Det er det værste, jeg ved. Jeg er sådan en kreativ sprællemand,” slutter Jan af med et smil. 

Hvordan bør pålægschokolade opbevares?

Pålægschokolade holder sig bedst i mørke og tætsluttende emballage. Temperaturen må ikke overskride 20 grader. Opbevaring i køleskabet kan forringe smagsoplevelsen.