Sådan planter du et æbletræ

Et æbletræ i haven er en nem vej til lækker og sund frugt - næsten gratis. Få gode råd til placering, plantning og pleje af dit nye æbletræ.

Der var intet som et æble fra barndommens have. Det er nemt at give minderne videre til familie og venner med et nyplantet æbletræ i haven.

Hvor skal æbletræet plantes?

Æbletræer vokser bedst i god, næringsrig jord, som er veldrænet og dermed ikke står vandmættet i våde perioder. Er jorden sandet, bør du undgå at plante træer på en svag grundstamme. Jorden skal have neutral pH-værdi og må hverken være for sur eller for kalkholdig.

Hvis du vil plante et nyt æbletræ et sted, hvor der forinden har stået et andet æble- eller pæretræ, skal du skifte jorden ud med frisk jord. Du kan godt plante et nyt æbletræ der, hvor der tidligere stod for eksempel kirsebær eller blommer. Æbletræer foretrækker en solrig plads, hvor der er passende læ. Står æbletræet i stærk blæst, er der risiko for, at grenene brækker, navnlig i efteråret, når de står fyldt med mange æbler.

Æbletræer, som bliver middelstore, kan plantes med mindst 4-5 meters afstand til nærmeste træ. Er træet podet på frøstamme, skal afstanden være mindst 5-7 meter. Er det podet på den svage grundstamme M26, er en afstand på godt og vel 3 meter tilstrækkelig, hvis træet er fritvoksende.

Æbler til espalier op ad en mur klarer sig bedst på en vestvendt mur eller eventuelt en østvendt. Den nordvendte mur er for skyggefuld, og den sydvendte er for varm og tør. Når æbletræet er plantet skal det have masser af vand i tørre perioder. Når du har fundet det helt rigtige sted til dit nye æbletræ, skal det plantes omhyggeligt, så det får en god start og vokser godt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvornår skal træet plantes?

Æbletræer, som er købt i potte eller med klump, kan i princippet plantes hele året, hvis du bare husker at vande tilstrækkeligt. Det bedste og sikreste tidspunkt er dog efteråret, hvor der normalt kommer masser af regn, og hvor træet har tabt sine blade, så det ikke bruger så meget vand.

I løbet af efteråret begynder træet at sætte nye rødder, og i forårstiden indtil løvspring sætter træet mange nye rødder, så det bedre kan klare en tør sommer. Du bør dog altid vande forår og sommer det første år efter plantning.
Planter du et æbletræ som barrodsplante, hvor rødderne ikke er beskyttet af jord, er det bedste plantetidspunkt i en tøvejrsperiode i vintertiden fra december til marts.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvordan planter du et æbletræ?

 • Sæt potten i en spand med vand, så roden dækkes af vand, eller vand den rigtig grundigt igennem, inden du planter.
 • Grav plantehullet lidt større end potten, så træet kan sende sine rødder ud i den løse jord omkring rodklumpen.
 • Fyld et par spande vand i plantehullet, og vent med at plante, til vandet er trukket væk fra hullet. Så er jorden omkring hullet godt gennemvædet.
 • Slå en støttepæl godt i jorden, når vandet er trukket ud i jorden, så den står i den side af plantehullet, som vender mod vest, hvor vinden oftest kommer fra.
 • Tag træet ud af potten, og frigør rødder, som snor sig rundt om potteklumpen. Hvis der er så lange rødder, at de skal krølles sammen for at kunne være i plantehullet, skal du klippe dem af til en passende længde. Brug en skarp saks.
 • Kom lidt løs jord i bunden af plantehullet, og stil træet i hullet, så overkanten af jordklumpen flugter med overkanten af den omgivende jord.
 • Fyld hullet omkring rodklumpen 2/3 op med jord, og vand godt, så jorden falder til omkring rødderne.
 • Fyld hullet op, træd jorden omkring træet lidt til, og vand igen. Dit nye æbletræ skal stå i samme højde, som det stod i potten. Podestedet skal sidde mindst 15 cm over jordoverfladen.
 • Sæt et bredt bånd - for eksempel en gammel sikkerhedssele - om stammen i den ene ende og om støttepælen i den anden ende, sådan at træet står lodret, når båndet er stramt. Når det blæser fra vest, holder støttepælen træet oppe, så roden sidder stabilt i jorden.

Hvordan plejer du træet efter plantning?

Efter plantning skal du holde jorden ren rundt om træet.

 • Fjern ukrudt eller græs i en omkreds på ca. 1 m2, og hold jorden ren i de næste par år, så det nye æbletræ ikke skal konkurrere med ukrudt eller græs om vand og næringsstoffer.
 • Vand jorden grundigt igennem i tørre perioder det første år.
 • Vand med meget vand ad gangen, så det når dybt ned i jorden. Vander du ofte, men kun med lidt vand, risikerer du, at træet sætter sine rødder i jordoverfladen. Dermed bliver det følsomt for tørt vejr, der kan udtørre rødderne.

Læs mere om