Sådan minimerer du din hvidløgsånde

Hvidløg smager dejligt i mange retter, men de færreste bryder sig om at lugte af hvidløg, når maden er spist, og det er desværre ikke nok at børste tænder. Her får du 4 tips, der kan mindske hvidløgsånden.

Hvidløg lugter ikke af ret meget, før du skærer, hakker eller bider i det. Så frigives der nemlig et stof, der lugter kraftigt. 

Lugtende hvidløg beskytter sig mod angreb

Et frisk fed hvidløg lugter ikke af ret meget. Hvidløg indeholder dog både det svovlholdige stof alliin og enzymet alliinase, men fysisk adskilt fra hinanden. Tilsammen giver de beskyttelse mod insektangreb. Kommer enzym og alliin sammen, når et insekt gnaver løs, bliver alliin til allicin med en kraftig lugt, der afviser insektet. Det samme sker, når vi skærer eller presser hvidløg i køkkenet.

Hvidløgsånde skyldes især 4 stoffer, som kroppen danner fra allicin, efter vi har spist hvidløg. Et af dem er allyl methyl sulfid, som er længe om at nedbrydes, og som udskilles i sved, ånde og urin, når du har spist hvidløg. Især rå hvidløg, som vi spiser i f.eks. tzatziki, giver dårlig ånde. 

1.    Spis persille, spinat, grønne æbler eller tyg mynteblade, når du har spist hvidløg

Grønne grøntsager og frugter indeholder polyphenoler og polyphenoloxidaser, som er enzymer, der ilter og binder de ildelugtende svovlforbindelser fra hvidløg. Rå grøntsager og frugt er bedre end kogte. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2.    Drik mælk, når du spiser hvidløg

Fedt i mælk binder stoffet allicin og mindsker lugten. Du kan både drikke mælken, inden du spiser hvidløg, og når du har spist det. De ildelugtende stoffer er fedtopløselige, og forskere har påvist, at indtagelse af mælk, før du spiser hvidløg, skulle have forebyggende effekt. Drikker du mælk undervejs eller umiddelbart efter, du har spist hvidløg, vil det også reducere lugten.

Mynte og andre grønne urter og grøntsager kan afhjælpe den dårlige ånde. Tyg bladene umiddelbart efter, du har spist hvidløg.

3.    Fjern det grønne i midten af feddet  

Når hvidløg spirer, bliver forsvaret mod insektangreb forstærket i spiren for at beskytte den fremvoksende plante mod insektangreb. Spiren er det grønne i midten af hvidløget.

4.    Kog eller steg hvidløgene

Det hjælper også at tilberede hvidløg, da varmen vil nedbryde de enzymer, der omdanner alliin til de lugtende forbindelser. Kogte eller stegte hvidløg smager dog anderledes end friske hvidløg.

Læs mere om