På blot en uge kan du lave osten, der slår benene væk under dig. Du skal kun bruge en krukke, osterester og spiritus. Potkäse er en osteklassiker fra smørrebrødsrestauranterne. Opskriften kommer fra det tyske køkken. Det er stærke sager, der smager bedst med øl og snaps.
Gem osterester
Gem dine osterester, især rester og gnallinger af stærke oste. Det må gerne være al slags ost: Gamle Ole, brie, danablu eller anden skimmelost. Brug ca. 300 gram ost til en portion potkäse.
Riv resterne
Riv dine osterester, eller skær dem i mindre stykker. Find en krukke med låg, gerne en keramikkrukke. Du kan også bruge et syltetøjsglas eller en opbevaringsboks af plast. Bare der er låg på.
Hæld snaps over
Hæld spiritus over osten. Du kan bruge rom, whisky, snaps eller sherry, og du kan blande, hvis du har et par bundskjulere i flaskerne i skabet. Du skal bruge ca. halvanden dl, osten i krukken skal være helt dækket. Sæt potkäsen i køleskabet, du kan også bruge en kold kælder. Osten skal trække køligt i en uge eller op til 10 dage.
Rør i osten
Osten skal ud af køleskabet en gang om dagen. Tag låget af, og rør i osten. Efterhånden som osten trækker, vil den skifte til en cremet karakter. Farven bliver grålig. Du kan lægge mere ost i krukken og røre igen. Hvis du supplerer med ost, skal du også supplere med spiritus, så potkäsen hele tiden er dækket. Smag til og tilsæt evt. bare spiritus. Bliver osten tør eller drøj og svær at smøre, gøres den blød med en sjat fløde.
Server med brød
Osten serveres med rugbrød, gerne ristet, kiks eller knækbrød og eventuelt sky og et glas snaps. Du kan også supplere serveringen med glacerede valnødder, bruge den som dip til stængler af bladselleri eller lade potkäsen krydre en hovedret med oksekød, for eksempel bøf. Osten kan holde sig i mindst et par måneder.