Sådan høster du tang

Tang er klimavenlig mad fyldt med vitaminer, mineraler og smag af umami. Og så kan du endda selv høste tangen direkte fra havet – og få en flot naturoplevelse samtidig. Claus Marcussen fra Dansk Tang viser her, hvordan du kommer i gang med at høste tang. Det eneste du behøver er en plastikpose og et par waders.

Gode råd, når du samler tang

  • Hvordan ved jeg, om tangen er frisk? Frisk tang lugter af havvand eller har ingen lugt. Lugter tangen råddent eller af fisk, skal du ikke spise den.
  • Hvilke dele af tangen kan jeg høste? Høst de yderste dele af tangen, som ser bedst ud.
  • Er der noget tang, der er giftigt? Der findes ingen tangarter i Danmark, der er giftige, så du kan ikke komme helt galt afsted som tangsamler. Undgå dog at spise sargassotang, da den kan indeholde høje koncentrationer af arsen.
  • Hvor kan jeg plukke tang? Pluk kun tang i rent vand, undgå vand ved for eksempel havne eller spildevandsudløb. Lad være at spise tang, der er skyllet op på land. 
  • Hvornår er det bedst at høste tang? Man kan høste tang hele året, men især forår og tidlig sommer er der meget tang i god kvalitet.
  • Hvad skal jeg have på? Du bliver glad for et par waders. Selvfølgelig kan du godt høste tang i badetøj, men selv om sommeren kan det godt blive lidt koldt i længden. I waders kan du også bedre bevæge dig på sten, og du har samtidig en lomme hvor du kan have plastikposen med tangen, du samler. 

Gode tangarter, du kan høste

Der findes mange spisevenlige tangarter i Danmark. Herunder er listet et udsnit. På naturbasen.dk kan du søge på de forskellige arter, så du kan se, hvordan de ser ud, og læse mere om dem. 

  • Blæretang
  • Sukkertang
  • Savtang
  • Gracilaria
  • Søsalat
  • Søl
  • Carrageentang
  • Langfrugtet klørtang
  • Lav klørtang

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Tang

Læs mere om