Så meget drikker dine gæster

Det kan være svært at beregne, hvor meget et selskab af gæster drikker af både alkohol og ikke alkoholiske drikke. Der er selvfølgelig forskel på folk, men som udgangspunkt drikker mænd mere alkohol end kvinder, og yngre mennesker drikker som regel også mere end ældre. Samvirke guider dig til, hvor meget du skal have i baren, når der kommer gæster.
Champagneglas

Velkomstdrink

Det her er den eneste drikkevare, du kan være sikker på, for det er dig, der skænker op i glassene, og gæsterne kan ikke forvente at få to gange. Der vil altid være gæster, der foretrækker en kold øl, sodavand eller cider i stedet, men som udgangspunkt kan du regne med at servere 1 glas velkomstdrink pr. gæst. Er det mousserende vin som champagne eller cava, er der 7 glas i 1 flaske.

Se her, hvordan du åbner champagne på en anderledes måde.

Hvidvin

Allerede ved hvidvinen er der flere variable end ved velkomstdrinken. Eksempelvis er der gæster, som foretrækker hvidvin gennem hele måltidet og altså drikker hvidvin til oksestegen og igen til chokoladekagen. Men hovedreglen er, at dine gæster drikker 1½ glas hvidvin til forretten. Der beregnes 8 glas hvidvin pr. flaske.

Her får du 25 opskrifter med hvidvin.

Rødvin

Rødvin serverer vi til hovedretten, som vi gerne sidder lidt længere tid med. Er der en anledning til middagen (fødselsdag, bryllup m.m.), kan der også være indslag som sange og taler. Derfor skal du regne med 2½ glas rødvin pr. gæst, og der er 6 glas i 1 flaske.

Er uheldet ude, finder du her et tip til at fjerne rødvin fra dugen.

Dessertvin

Det er cool at kunne servere vin til dessert, især hvis du ved en lille smule om, hvilken slags vin der passer til den dessert, du serverer. En hovedregel er, at sød mad og sød vin passer sammen, og på samme måde passer syrlig mad og syrlig vin til hinanden. Der er 15 glas i 1 flaske hedvin eller dessertvin, og dine gæster drikker 1 glas hver. 

Få opskrift på 5 simple (men lækre) desserter her.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Øl

Det er langtfra alle, der drikker vin, og derfor bør du også have øl på køl. Her spiller det selvfølgelig ind, hvilke øl du køber, og hvor tørstige dine venner er. Er der tale om en havefest eller dansefest, bliver der formodentlig drukket mere, end hvis I skal sidde og spise en stilfærdig middag. Du kan tage udgangspunkt i, at der bliver drukket 4 øl pr. person, og så må du skrue op eller ned afhængig af, hvem dine gæster er. 

Her får du 19 måder at åbne en øl på.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Drinks

Er det en fest af den lange slags, hvor du også gerne vil servere drinks, så er det på samme måde som med øl selvfølgelig afhængigt af anledningen, og hvem dine gæster er. Et normalt forbrug af drinks til en festlig aften/nat er gennemsnitlig 2-3 drinks pr. person.

Her får du 5 gode råd til at lave drinks - og en stak opskrifter på alkoholfri drinks.

Sodavand

Der skal være sodavand til både de gæster, der ikke drikker alkohol, og til de gæster, der gerne vil drikke lidt andet ved siden af øl eller vin. Medmindre selskabet består af børn, kan du godt regne med, at 2-3 sodavand pr. person vil række. 

Test din viden om sodavand med denne quiz.

 

 

Kilder: Antons.nu, flaskeposten.dk m.fl.

Læs mere om