Hvordan bekæmper jeg skadedyr i mine planter?

Skadedyr gemmer sig under blade og suger næring fra planten. Hvis du ikke bekæmper dem i tide, kan skadedyrene være skyld i, at dine planter må lade livet. Her er en liste over de mest almindelige skadedyr i planter og en guide til, hvordan du udrydder dem uden insektmiddel
Trips på blad

Når trips suger plantesaft fra planten, efterlader de sølvgrå pletter på bladene. 

Trips

Trips er et flyvende insekt med en længde på 1-2 mm. Insektet er brunt eller sort og udstyret med 2 sæt vinger og en snabel, som den bruger til at suge plantesaft fra plantecellerne i plantens nye skud eller på undersiden af bladene. Trips efterlader spor i form af sølvgrå pletter på plantens blade. Pletterne kommer af, at plantecellen fyldes med luft, når den er blevet tømt for plantesaft. Nogle trips lægger æg i plantens blade, og det skaber misdannelser på bladet i form af små buler. De flyvende insekter er mest fremme fra april til september. Du risikerer, at insekterne overvintrer og hærger dine planter år efter år, hvis ikke du udrydder dem.

Finder du trips i din plante, skal du fjerne de ramte blade og overbruse planten med varmt vand. Efter overbrusningen skal du sørge for at skylle området fri for trips. Du kan skifte jorden, så de overvintrende trips også bliver udryddet. Sæt nyttedyr i planten, så de kan bekæmpe de resterende trips og forebygge nye angreb. Nyttedyr som svirrefluer, tæger, rovmider og mariehøns er blandt trips’ naturlige fjender. Du kan købe nyttedyr på planteskoler og hos nyttedyrsforhandlere på internettet.

Skadedyr kan tage livet af din plante

Når skadedyrene udskiller honningdug på plantens blade, giver det gode levebetingelser for branddugsvampe eller sodskimmel. Svampene danner et sort lag på plantens blade, som gør det svært for planten at tage imod tilstrækkeligt meget sollys. Når planten ikke får nok sollys, vil bladene visne og falde af, og i sidste ende kan planten dø.

 

Bladlus på blad

Bladlus findes i omkring 400 forskellige arter i Danmark. 

Bladlus

Bladlus er et af de mest hyppige skadedyr, og der findes omkring 400 forskellige arter i Danmark. Skadedyret er dråbeformet, 2-3 mm langt og har to bagudrettede rør på ryggen. Bladlusen befinder sig ofte på undersiden af plantens blade eller på nye skud, hvor den suger plantesaft. Bladlusens grønne farve kan gøre det svært at spotte den, men skadedyret efterlader spor i form af en skinnende belægning, kaldet honningdug, og krøllede skud på plantens blade. Bladlusen er mest fremme i juni og juli.

Tjek undersiden af plantens blade for bladlus hver 2.- 4. dag. Finder du bladlus i din plante, skal du fjerne de ramte blade og overbruse planten med varmt vand. Når du bruger varmt vand, slipper bladlus nemmere, fordi de ikke er vant til vandets høje temperatur. Sørg for at rengøre området efter overbrusningen for at fjerne de afskyllede bladlus. Sæt nyttedyr som mariehøns, svirrefluer, løbebiller, snyltehvepse, tæger og snyltesvampe ud i din plante, så de kan udrydde de resterende bladlus og forebygge nye angreb.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan undgår du, at skadedyrene spreder sig

Hav en vandingsrute: Vand den skadedyrsramte plante til sidst, så du undgår at overføre skadedyrene fra den ramte plante til de raske planter med vandkanden.

Isoler den skadedyrsramte plante: Placer planten med skadedyr i et rum for sig selv, så skadedyrene ikke kan bevæge sig fra den skadedyrsramte plante til de raske planter. Rengør området, hvor den skadedyrsramte plante stod, for at undgå, at skadedyrene kravler tilbage på planten.

Fjern angrebne dele: Opdager du skadedyr på dele af planten, skal du straks fjerne de angrebne dele for at mindske risikoen for, at skadedyrene spreder sig til resten af planten.

Hold dine planter i god stand: Skadedyr trives bedst i udtørrede planter i varme omgivelser. Sørg for at vande din plante jævnligt for at undgå, at den tørrer ud.

Spindemider i spind på blad

Spindemiden danner spind mellem plantens blade og stilk.

Spindemider

Spindemiden lever af at suge plantesaft fra plantecellerne på undersiden af bladene. Spindemiden har 4 ben og en mørk plet på hver side af ryggen. Med sin længde på 0,5-1 mm og evne til at farvetilpasse sig sin værtsplante kan den være svær at opdage. Dog afslører den sig selv ved at lave små gule/grønne prikker på plantens blade og spind mellem plantens blade og stilk. Spindemiden er særligt aktiv fra april til oktober. Hvis du ikke opdager spindermiderne i tide, kan du risikere, at skadedyret suger al næring ud af bladene, så de til sidst falder af.

Har dine planter fået besøg af spindemider, skal du fjerne de hårdest ramte blade og overbruse planten med varmt vand. Søg for at rense området grundigt efter overbrusning for at fjerne spindemiderne. Udsæt spinderovmider i planten, så de kan udrydde spindemiderne og forebygge nye tilfælde.

Skjoldlus på stilk

Brug en aflagt tandbørste til at fjerne skjoldlus fra blade og stilke på plante. 

Skjoldlus

Skjoldlus er små brune insekter iført skjold. De sidder på plantens stamme, stilke og på undersiden af bladene, og de lever af at suge plantesaft fra bladene. Skjoldlus afslører sig selv ved at misfarve bladene og udskille den skinnende og klistrede honningdug. Skjoldlus trives bedst i varme, og indendørs kan de reproducere sig selv og overleve i flere generationer, hvis ikke du udrydder dem. 

Har dine planter først fået besøg af skjoldlus, er de svære at slippe af med igen. Skjoldlus i larvestadiet er nemmere at fjerne end voksne skjoldlus, fordi skjoldet på den voksne skjoldlus gør den modstandsdygtig over for overbrusning. For udryddelse af larver og voksne skjold skal du fjerne de misfarvede blade og skrubbe plantens blade og grene fri for skjoldlus med en aflagt tandbørste.

Mellus på blad

Ryst din plante for at se, om der gemmer sig mellus under bladene. 

Mellus

Mellus er 1-2 mm lange, hvide insekter med vinger og en lille snabel. Skadedyrets larver er mindre end 1 mm lange, ovale og mælkehvide og sidder fast på undersiden af plantens blade. Både voksne mellus og larver lever af at suge næring fra plantecellerne. Mellus kan være svært at få øje på, men de udskiller den klistrede og skinnende honningdug og kan være årsag til, at plantens blade bliver misfarvede og falder af.

Ryst din plante for at se, om små hvide fluer letter fra planten. Har mellus fundet vej til din plante, skal du støvsuge planten for mellus, fjerne de misfarvede blade og nedsænke toppen af planten i vand ved 43 grader i 10 minutter. Udsæt nyttedyr som snyltehvepse i planten, så de kan udrydde og forebygge forekomsten af mellus. Du kan som nævnt købe nyttedyr på planteskoler eller hos forhandlere på internettet.

Læs mere om