Sådan undgår du, at katten tager mus med ind

Katten tager mus med ind for at sige tak og give dig en gave. Ros din kat frem for at skælde den ud.
langhåret kat går med en død mus i munden

Tag fx musen med udenfor og ros katten - så er der mulighed for, at den går derud med musen næste gang.

Ros din kat, når den kommer med mus

Mange katte kommer rendende ind i huset med både fugle og mus, som de har fanget ude i nabolaget eller på grunden. Men du kan godt forhindre, at din kat slæber døde fugle eller mus ind i huset.

Katten er et rovdyr, som vi har inviteret med inden for i vores hjem. Og det hjælper ikke at skælde den ud, når du oplever, at katten følger nogle af sine oprindelige instinkter. Tværtimod skal du rose den.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

"Nej, hvor er det flot, du har fanget en mus."

"Du bør tage en fejebakke og tage musen eller fuglen med hen til det sted, hvor du gerne vil have, den slags skal foregå, siger Tine Fosdal," internatsleder hos Kattens Værn på Frederiksberg.

"Et godt sted vil være bryggerset eller måske udenfor på terrassen. Her roser du katten og kæler den og siger: "Nej, hvor er det flot, du har fanget en mus". Og du giver den en godbid. Så viser du den, at det er her, den skal have sin ros, og her, den skal bringe sit bytte næste gang," siger hun.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mus er kattens gave til dig

Katten tager ikke mus og fugle med ind for at genere dig. Faktisk er det lige omvendt.

"Når en kat fanger en mus og kommer hen til dig med den, er det det samme, som hvis den kom hen til sine killinger med den. Den vil gerne vise den frem. Hvis det er killingerne, den står overfor, så vil den sige: "Se, hvad jeg har fanget. Sådan jager vi. Sådan leger vi med den. Og sådan spiser vi den," siger Tine Fosdal.

"Når den kommer hen til dig med en mus eller en fugl, siger den noget andet. Den præsenterer sit bytte og siger: "Tak, fordi du giver mig mad og husly. Her er en gave." Og derfor er det vigtigt ikke at gå i panik. Du skal faktisk takke katten," siger hun.

Smid ikke mus i skraldespanden

 Tina Fosdal mener, du undgår meget svineri i huset med døde fugle og katte ved at reagere rationelt de første gange, katten tager dem med indenfor.

"Det er f.eks. vigtigt, at du ikke med det samme samler musen op og smider den ud i skraldespanden. Katten vil højst sandsynligt ikke forstå, hvad der foregår, og så vil den komme med den igen," siger hun.

Men tager du forsigtigt byttet med derud, hvor du vil have, den skal bringe den hen næste gang, så vil den kunne huske det. Katten vil huske, at det var her, den blev rost, og det var her, den sad med byttet. Det kan godt være, du lige skal gøre det et par gange, men så sidder det der, og du er fri for svineriet inde i stuen eller i køkkenet.

Læs mere om