Så hurtigt falder din form

Hvor hurtigt falder formen efter en træningspause, og er det skønne spildte kræfter kun at træne 4 måneder om året? Nikolai Nordsborg, der er lektor på Københavns Universitet i human fysiologi, giver en guide til grundform.

Sætter du træningen på pause, falder din kondition mest i løbet af de første 2 uger, hvorefter faldet flader mere ud.

Alle har effekt af træning

Selvom man lever en usund livsstil med rygning, drikker meget alkohol eller er overvægtig, vil man stadigvæk have en effekt af træning. Der er ikke nogen grund til at tænke, at træning ikke nytter, fordi man samtidig lever usundt.

Det samme kan man sige om alder. Det er aldrig for sent at begynde at bruge sin krop aktivt. Selvom man er 70 år, vil man altid få en positiv effekt af træning.

Sådan påvirkes kroppen af træning

Der er stor forskel på, hvor hurtigt forskellige dele af vores krop reagerer på en kontinuerlig træning og et træningsstop.

Dele, der reagerer inden for dage/uger:

  • Mængden af blod
  • Muskler
  • Enzymer i musklerne

Dele, der reagerer inden for måneder/år:

  • Hjerte
  • Knogler
  • Sener og væv

Går man i gang med at træne, er der 4 parametre, der påvirker ens form:

  • eksisterende form
  • hvor ofte man træner
  • hvor lang tid man træner
  • intensiteten af træningen

Udholdenhed vs styrke

Overordnet kan træning deles i konditionstræning og styrketræning. Hvis man stopper med konditionstræning, falder konditionen relativt hurtigt - mest i løbet af de første 2 uger, hvorefter faldet flader mere ud.

Styrke i musklerne tager længere tid at bygge op, men samtidig opretholder man også styrke længere tid efter et træningsstop.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvordan måler man form?

Om man er i god fysisk form, kan opgøres på flere måder. En simpel indikation af ens form er hvilepulsen. En normal persons hvilepuls ligger på 60-80 slag i minuttet. Hvis man kommer i bedre form, vil man typisk opleve, at hvilepulsen falder.

Kondital dækker over, hvor meget ilt man maksimalt kan optage i forhold til sin vægt. Det kan testes i diverse løbe- og cykeltests, mest kendt er løbetesten coopertest. Hvad der er et godt kondital, afhænger af køn og alder. 40-50 er et normalt kondital for en moderat trænet person, mens topidrætsfolk ligger mellem 70 og 90.

Hvad gør 12 ugers pause ved formen?

Et amerikansk studie publiceret i Journal of Applied Physiology fulgte personer med forskelligt kondital i en 12-ugers træningspause. En person, der startede med et kondital på 75, hvilket er meget højt, oplevede, at konditallet efter 12 ugers pause faldt til 60. En person, der startede med et kondital på 55, var faldet til 50 i samme periode.

Træningsstop i god og dårlig form

Har en træningspause samme betydning for en person i god og en i dårlig form? Et amerikansk studie (se faktaboks) fulgte personer med forskelligt kondital i en 12-ugers træningspause. Dem i bedst form faldt mest i kondital, men endte stadigvæk højere end personerne i dårlig form.

Træning hjælper på forhøjet blodtryk

De fleste mennesker har svært ved at holde træningen kørende hele året rundt. Men er det skønne spildte kræfter, hvis man kun træner 4 måneder om året? Det korte svar er, at det absolut er bedre end ingenting.

Et 3-årigt spansk studie fra 2017 udgivet i Journal of Hypertension viste, at personer, der kørte et 4-måneders træningsprogram, oplevede et markant fald i deres blodtryk. Efter 8 måneders træningspause var testpersonernes blodtryk igen steget, men slet ikke til samme niveau som før de 4 måneders træning.

Kan god løbeform bruges i cykling?

Vil du være god til at cykle, bliver du nødt til at træne cykling. Men det betyder ikke, at man ikke kan overføre træning fra en sportsgren til en anden. For eksempel træner alle på eliteniveau andet ved siden af deres primære sport.

De ting, man kan overføre fra en sport til en anden, er dem, der har med kredsløbet at gøre. Det er det samme hjerte og det samme blod, man bruger, om man svømmer eller løber. Sværere er det at overføre specifik muskeltræning. Hvis du træner dit højre ben, sker der ingenting i dit venstre ben.

Læs mere om