Revnede æg skal ikke kasseres

Fik du et revnet æg med i æggebakken? Smid det ikke ud, hvis den tynde hinde under skallen er uskadt. Brug det i mad, hvor det varmes op til mindst 75 grader.
aeg

Kasser kun ægget, hvis det er gået helt i stykker. Ægget kan stadig bruges, selv om det har en revne i skallen

Gem det revnede æg til æggekagen

Et revnet æg i æggebakken er ikke det samme som et ubrugeligt æg. Du skal kun kassere ægget, hvis det er gået helt i stykker. Er skallen revnet, og kan du stadig ane den tynde hinde under skallen, den såkaldte skalhinde, kan du sagtens bruge ægget. Kog ægget, til det er hårdkogt, eller brug det revnede æg til æggekage, omelet eller anden madlavning eller kage. Du skal bare sørge for, at ægget varmes op over 75 grader, så eventuelle salmonellabakterier bliver dræbt. Er skalhinden ødelagt, bør du kassere ægget.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Industrien bruger revnede æg

Hos ægpakkerierne kasseres knuste og ødelagte æg.  

Æg, hvor kun skallen er revnet, havner ikke i æggebakkerne til detailhandelen, men hvis ægget ikke er skadet bortset fra den revnede skal, kan ægget bruges til for eksempel pasteuriserede æg. 

Knækæg er det gode, gamle ord for æg, der er revnede, men stadig er anvendelige, fordi kun skallen har lidt skade. De bruges også til for eksempel langæg til catering eller industribrug, til for eksempel kager eller færdigretter. 

Det er en lille andel, der ender i industrien. 90 procent af de æg, der indsamles på pakkerierne, ender i æggebakker i detailhandelen. De kaldes også Klasse A-æg. Hvis du finder et revnet æg i æggebakken, er skaden ikke sket hos pakkerierne, men under transport eller håndtering, efter at æggene har forladt pakkeriet. De frasorterede 10 procent af æggene anvendes enten til ægprodukter eller kasseres helt. Kasserede æg er de ødelagte æg, særligt snavsede æg eller såkaldte blodæg. Blodæg er æg med en plet blod, som stammer fra blodudtrækninger på hønens æggestok. Blodpletten viser sig, når pakkerierne gennemlyser æggene. Under 1 procent af alle æg er blodæg.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Se, om det pasteuriserede æg er økologisk

Alle æg bliver delt op i æg fra burhøns, skrabeæg, æg fra fritgående høns og økologiske æg, inden de sorteres. Adskillelsen af æg fra forskellige produktionsformer opretholdes fra indsamling og sortering og hele vejen igennem produktionen, uanset hvordan ægget bliver anvendt, og om det ender hos industrien. Hvis du for eksempel køber en sixpack med flydende pasteurisede æg, kan du læse, hvilken produktionsform æggene kommer fra.

Koden trykkes direkte på ægget eller på pakken med pasteuriserede æg. Koden kan for eksempel hedde: 1DK123456. Det første tal i koden fortæller om produktionsformen, og de to bogstaver om oprindelseslandet. De øvrige tal kan spore leverandøren, en sporing, der er vigtig, hvis kvaliteten ikke er god nok. 

Sådan afkoder du det første tal:

0 = økologiske æg

1 = frilandsæg

2 = skrabeæg

3 = buræg.