Rens bilen efter kør selv-sommerferien
Fjern solcreme fra bilen hurtigst muligt
Sommer rimer på solcreme, og er du kørt sydpå med din familie, vil der ofte blive brugt store mængder solcreme til at blokere sydens skarpe UV-stråler. Derfor er det heller ikke utænkeligt, at ungerne – eller du selv – får sat solcremeaftryk på bilen.
Pyt med det, kunne man tænke, men hvis du vil undgå mærker i lakken eller en decideret omlakering, er det en god idé at få fjernet solcremen med det samme. Det fortæller Martin Velde Andersen, der er teknisk rådgiver hos FDM:
”Solcremen sætter sig fast og kan lave matte overflader i lakken, så jo hurtigere du får fjernet solcremen, jo bedre. Den skal helst tørres af, så snart du opdager den.”
Opdager du først de matte plamager fra solcremen, når kør selv-ferien er slut, kan du forsøge at polere lakken med en lakrens og afslutte med lakforsegler.
Derudover kan du overveje, om hele bilen skal have en omgang lakforsegler til foråret, inden næste kør selv-ferie, for lakforsegleren beskytter nemlig lakken mod bl.a. mærker fra solcreme.
Undgå, at fugleklatter ødelægger lakken
Fugleklatter er næsten lige så slemme for lakken som solcreme. En fugleklat, der ender på taget eller motorhjelmen, vil ætse sig ned gennem lakken. Klatten indeholder nemlig syre, som angriber lakken.
Fjern derfor fugleklatten, lige så snart du ser den, men brug ikke knofedt.
”En fugleklat kan indeholde små sten, og hvis du skrubber på klatten med en klud eller en svamp, risikerer du at ridse bilen. Brug i stedet et middel, der kan opløse fugleklatten, og lad så klatten helt opløses stille og roligt, inden du forsigtigt fjerner den,” forklarer Martin Velde Andersen.
Rens harpiks og insekter af bilen
Har du været på campingtur eller en anden feriedestination med masser træer og insekter, er det ikke utænkeligt, at bilen er blevet smurt ind i små flyvedyr og harpiksklatter. Insekter og harpiks kan ikke på samme måde som solcreme og fugleklatter gøre skade på billakken, men kan dog være genstridige at få af, og ifølge Martin Velde Andersen bør du prioritere at fjerne dem.
”En gennemsigtig klat harpiks kan virke som et lille forstørrelsesglas og ligge og brænde i lakken. Her vil jeg anbefale, at man bruger et særligt opløsningsmiddel til at få harpiksen af, som er lavet til formålet. Forsøger man sig med andre midler, risikerer man at skade lakken,” siger den tekniske rådgiver.
Det er også muligt at få opløsningsmidler, der er lavet til at fjerne de små døde insekter, men insekterne bør kunne klares med vand:
”Jeg plejer blot at bruge at vådt viskestykke, som jeg lægger hen over området med insekter for at opløse dem. Herefter er de lige til at skylle af,” forklarer Martin Velde Andersen.
"Et stenslag i forruden er som et åbent sår, og det skal lukkes"Martin Velde Andersen, teknisk rådgiver hos FDM
Luk små stenslag med det samme
Har bilen kørt flere tusinde kilometer hen over sommeren, er det ikke ualmindeligt, at bilen har fået et stenslag eller to. Enten i lakken eller i ruden. I begge tilfælde er det klogt at få lukket stenslaget med det samme, understreger Martin Velde Andersen. Stenslag i lakken kan udvikle sig til rust, mens stenslag i ruden kan blive til store revner og ende med, at forruden må skiftes.
Stenslag i lakken kan lukkes med en lakstift. Sørg for, at lakken er renset, inden du lukker stenslaget med lakstiften.
Stenslag i forruden kan du lukke med et særligt klistermærke til netop dette formål, og Martin Velde Andersen anbefaler, at du har en pakke liggende i bilen.
”Hvis du får et stenslag i ruden på motorvejen, så stop hurtigst muligt og få lukket hullet med et klistermærke. Et stenslag i forruden er som et åbent sår, og det skal lukkes.”
Når du er kommet godt hjem fra kør selv-ferien, kan du få lavet en stenslagsreparation hos dit bilværksted eller din autoglasreparatør, så du undgår, at forruden begynder at slå revner ud fra stenslaget.
Juster dæktrykket (tilbage)
Når du kører på ferie med hele familien og et proppet bagagerum, er det en god idé at justere dæktrykket på bilen til fuld last. Men så er det vigtigt at justere trykket tilbage til normal, når hverdagen starter igen, så du ikke kører rundt på dæk med for højt tryk.
Det er ikke farligt at køre i en bil med forkert dæktryk, hvis dæktrykket holder sig inden for specifikationerne af bilen, men over tid kan det slide på dækkene, gøre bilen hårdere at køre og give dårligere kørekomfort.
Tjek oliestanden og overvej olieskift
Skal du på en lang køretur, som en kør selv-ferie ofte er, er det en god idé at få skiftet olie allerede inden ferien, fordi den lange køretur belaster motoren hårdere end under normal kørsel. Det er især vigtigt, hvis du ved, at du på køreturen kommer til at overskride bilens service.
Har du ikke fået skiftet olie inden ferien, så overvej, om det er tid til olieskift, når du er hjemme igen.
Derudover anbefaler Martin Velde Andersen, at du kontrollerer oliestanden under din ferie, hvis du kører i benzin- eller dieselbil. Det kunne f.eks. være hver gang, du tanker.
”Ved normal kørsel med mange kortere ture kan der samle sig lidt benzin eller diesel i olien, og den vil fordampe, når du kører i længere tid. På en kør selv-ferie kan det få oliestanden til at synke hurtigt, og du kan risikere, at oliestanden er faldet med en halv liter efter de første 6-700 kilometer,” forklarer eksperten.
Derfor er det en god idé at have olie i liggende i bilen, som du kan hælde på, hvis det skulle blive nødvendigt.
Gør bilen ren for din egen skyld
Efter en god, lang kør selv-ferie er der ofte gamle krummer på gulvet, vingummier mellem sæderne og tomme dåser i kopholderne.
Medmindre der ligger affald i bilen, der kan komme i klemme under pedalerne ved en opbremsning, er der intet farligt ved at køre rundt i en rodet eller beskidt bil. For din egen skyld kan det dog være rart at få tømt bilen for affald og andre ting, der ikke hører til, og få den gjort rent, så du er klar til hverdagen med en ren og ryddelig bil.