Parfumeallergi: Hvad gør jeg, hvis jeg vil bruge parfume, men vil undgå parfumeallergi?

Her er 3 gode råd til dig, der gerne vil bruge parfume eller produkter, der indeholder parfume, men samtidig vil mindske risikoen for at udvikle parfumeallergi

Parfume kan give allergi

Ifølge Asta-Allergi Danmark har ca. 4 procent af danskerne parfumeallergi. Parfumeallergi er en kontakteksem, der kan opstå, når huden er i kontakt med parfume, og kroppens immunforsvar overreagerer.

Hvor mange eksponeringer for parfumestoffer huden kan tåle, er individuelt, ligesom parfumeallergien kan se forskellig ud fra person til person. Den begynder dog ofte med eksem, der viser sig ved kløe og rødme, og kan udvikle sig til kronisk eksem. 

Har du først udviklet parfumeallergi, kommer du aldrig af men allergien igen. Parfumeallergi kan nemlig ikke behandles eller kureres. Den eneste mulighed for at undgå allergiske reaktioner er ikke at komme i kontakt med parfumestoffer.

3 gode råd, hvis du vil mindske risikoen for parfumeallergi

Vil du nedsætte risikoen for at udvikle parfumeallergi, men ikke undvære at bruge parfume eller produkter med parfume, får du her 3 råd: 

  1.  Sprøjt parfume på dit tøj i stedet for direkte på huden.
  2.  Sprøjt ikke parfume eller brug produkter med parfume, der hvor huden er tynd, eksempelvis i ansigtet, på halsen og i armhulerne.
  3.  Overvej at bytte dine produkter ud med parfumefri produkter, især når det gælder produkter, der ikke skylles af huden, eksempelvis cremer og deodorant.

Kilde: Miljø- og fødevarerministeriet/Miljøstyrelsen, og Videncenter for Allergi, september 2023.