Pas på parfumen: 8 produkter, du (måske) ikke vidste kan give allergi

Parfume gemmer sig ikke kun i hudplejeprodukter, som er den største årsag til parfumeallergi herhjemme. F.eks. kan både rengøringsmiddel, makeup, legetøj og hygiejnebind også bidrage til risikoen for at udvikle allergi.

4 procent lider af parfumeallergi

Omkring 4 procent af danskerne er plaget af parfumeallergi, som i langt de fleste tilfælde bliver udløst af deodoranter, cremer, shampoo, conditioner, sæbe og andre hudplejeprodukter, der smøres direkte på kroppen. Men parfume findes også i en lang række andre produkter, som mange måske ikke forestiller sig udgør en risiko. Med hjælp fra læge og ph.d.-studerende ved Videnscenter for Allergi Niels Højsager Bennike har vi herover listet 8 eksempler på produkter, der umiddelbart virker harmløse, men alligevel kan bringe parfume i nærkontakt med din eller dit barns hud.

Skån dit barn for parfume

»Jo tidligere i livet man bliver udsat for parfumestoffer, jo større er risikoen for at få allergi. Derfor bør man undgå at eksponere sine børns hud for potentielle allergifremkaldende parfumestoffer,« siger Niels Højsager Bennike.

Jo mere parfume jo højere risiko 

Risikoen for parfumeallergi stiger i takt med, hvor meget parfume man udsætter huden for. Det siger funktionsleder i Miljøstyrelsens kemikalieafdeling Elisabeth Paludan.

»Al udsættelse af huden for parfume tæller med i det daglige parfumeregnskab, og derfor bør man også være opmærksom på parfume i andre produkter end de personlige plejeprodukter,« siger hun.

Hvis du allerede har fået allergi overfor et parfumestof, kan selv små mængder give en allergisk reaktion, tilføjer hun.