Naturens spisekammer: Saml selv tang til aftensmaden

Tag waders på og vad ud, til du står i vand til knæene, når du vil samle tang
brun tørret tang

Langfrugtet klørtang samlet af Thorkild Degn Johansson ud for Fornæs ved Grenå. Se opskrift på spareribs med tang eller fedtemad med tang og smilende æg i linksamlingen herunder.

Saml tang og nyd himlen og havet

Tang indeholder vitaminer, naturligt jod og proteiner. Tang er sundt, smager af umami og er en god smagsgiver til maden.  Du kan selv samle din tang og få en naturoplevelse, mens du skaffer den havfriske grøntsag til huse. Thorkil Degn Johansson har igennem seks år spist tang til hverdag. På en enkelt dag, kan han samle så meget tang, at det kan tørres til et helt års forbrug. Se her Thorkil Degn Johansson råd om at samle tang.

I Island spiser de masser af søl, som er tang

Søl er navnet på en islandsk tang, der er meget populær. Søl købes tørret i islandske supermarkeder. Du kan bestille det på nettet, se linksamlingen herunder.

Tag waders og et lugejern med på tangfisketur

 

  1. Se på naturbasen.dk, hvordan tangen ser ud. Søg på Klørtangfamilien med arterne blæretang, langfrugtet klørtang, savtang og lav klørtang, de er nemme at kende og spiselige. Se også fingertang og sukkertang, som smager sødt. Andre spiselige tangarter er kødblad og søl.
  2. Vælg et farvand. Kattegat er godt fra Skagen til Djursland, rundt om Læsø, Anholt og Samsø, Nordfyn og Nordsjælland. Se evt. efter rev ud i havet på Goodle Earth. Hvor der er rev, er der sten og dermed tang.
  3. Hold øje med fuldmånen, ved fuldmåne og nymåne er tidevandsforskellen størst, og lavvandet er lavest. Lavt vand betyder, at du ikke skal ud i dybt vand med dine waders, men kan nøjes med at stå i vand til knæene. Mange biologer fraråder at samle tang på stranden, hvor små skaldyr i tangen kan gå i forrådnelse.
  4. Tag gerne en redningsvest på. En høj bølge kan fylde dine waders med vand, så du vælter og får svært ved at komme på benene. Tag også et lugejern med langt skaft med og brug det til at fange tangen, så bliver du ikke våd på armene.
  5. Befri tangen for urenheder og smådyr og lad tangen dryppe af i haven eller på altanen.
  6. Tang kan efterfølgende tørres overalt: I køkkenet, under loftet, eller i kælderen.
  7. Brug tang til salat, gryderetter, supper og hvor du har lyst til at eksperimentere med tang. Smag på den og forestil dig, hvad tangen vil passe til.

 

Læs mere om