Møl og larver i køkkenet kan forebygges, men ikke helt undgås
Møl er ikke velkomne i køkkenet
Har man én gang kasseret alle sine poser med mel, gryn og nødder på grund af ubudne gæster, ønsker man ikke at gentage processen. Det er både tidskrævende og dyrt at skille sig af med frø- eller melmøl i køkkenet, men vi kan faktisk ikke sikre os helt mod dem.
Møl kom i sin tid fra Sydamerika, og er nu udbredt over hele kloden. Før- og melmøl elsker selvsagt mel, frø og gryn og er meget små og svære at se. Derfor er det helt umuligt som forbruger at sikre sig mod melmøl, når man køber en pose mel. Men producenterne arbejder hårdt på at udrydde både møl og forstadierne til dem i de produkter, de fremstiller.
»Vi bruger mange ressourcer på regelmæssig rengøring af lokaler og udstyr. Det er vigtigt for at undgå møl, at der ikke er føde i form af mel til stede i åbne områder,« siger Quality Manager hos Lantmännen Cerealia, Rikke Hammar Madsen. Lantmännen producerer blandt andet mel og morgenmadsprodukter.
Skru godt op for varmen
Melmøl er nemme at udrydde med varme, og derfor varmebehandles produktionsområder jævnligt. Temperaturen hæves til 70 C, som tager livet af både møl og æg. Herefter sænkes temperaturen igen, og området rengøres grundigt.
»Lantmännen Cerealias mølle er bygget med flere procestrin som er med til at fjerne eventuelle møl og æg, som kommer ind med kornet. Et af vores procestrin er en slags centrifuge, som skal sikre, at møl og æg destrueres. Derudover sigtes al vores mel på en fintmasket sigte, hvor mølæg sigtes fra. Desuden har vi mølfælder i alle produktionslokaler, så vi hurtigt kan reagere, såfremt vi skulle finde møl,« Rikke Hammar Madsen.
Metoden, som de bruger hos Lantmännen, er også den, skadedyrsfirmaet Rentokil anbefaler.
»Effektiv detektering, så man opdager de første tegn, forebyggende behandlinger og selvfølgelig rengøring og tillukning, så møl ikke kan lægge æg i tilgængeligt levnedsmiddel, er vejen frem,« siger teknisk chef, Claus Schultz.
Ikke flere møl i økologiske produkter
Det er en helt gængs opfattelse, at der skulle være flere møl i økologiske produkter end i konventionelle, men det lader ikke til at være bevist.
»Vi ser, at der er lige så mange møl i økologiske produkter som konventionelle produkter. Fra vores synspunkt handler det udelukkende om det forebyggende arbejde hos den mølle, som har produceret varen. Møl er tiltrukket af mel, det er deres ”livret”, men møl er ligeglade med, om det er økologisk eller konventionelt mel.«
Der er desværre ikke noget, der tyder på, at vi slipper helt af med møl og forstadier til møl i vores fødevarer, og skulle du være uheldig at få de små kryb hjem i køkkenskabet, lyder rådet, at man skal kassere varen.
»Er der tale om et af vores produkter, ser vi gerne, at forbrugeren kontakter os med følgende informationer: Sidste salgsdato på produktet og et foto af emballagen, så vi kan undersøge sagen nærmere,« siger Rikke Hammar Madsen.
Og så er det frem med rengøringsremedierne. Start med at undersøge alle mel- eller grynprodukter i samme skab. Rengør herefter grundigt i skabet med en blanding af eddike og vand, og sørg for at støvsuge til sidst. Et ekstra tip kan være at opbevare al mel, gryn, nødder, kerner og morgenmadsprodukter i lukkede glas og bøtter for at undgå spredning, hvis der er møl eller æg i et enkelt produkt.