Melguide: 8 bageglade typer
Opbevar mel tørt, mørkt og ikke for varmt
Opbevar dit mel tørt, mørkt og ikke for varmt i køkkenskabet. Du kan risikere, at dit mel optager smag og lugt fra andre madvarer, eller at melmøl finder vej til melet, hvis ikke du opbevarer det i en tæt beholder.
Forstå kornets opbygning
Et korn består af en skal (klid), et aleuronlag (en tynd hinde, der indeholder op mod 20 procent af kornets fedt, protein og mineral), frøhvide 8udgør 80 procent af kornets vægt og består hovedsageligt af kulhydrater. Det er frøhvide, der males til hvedemel) og kimen (består af olier, proteiner og mineraler).
Hvad er gluten?
Gluten er et protein, der findes i kornets frøhvide. Jo mere gluten der er i melet, jo bedre bageevne har det. Når melet bliver æltet med væske, dannes et netværk af hinder, et såkaldt glutennetværk, i dejen. Jo mere gluten der aktiveres i æltningen med gær og væde, jo mere smidig og elastisk bliver dejen, og jo mere fyldigt bliver brødet i sidste ende.
Hav styr på mærkerne
Det røde Ø betyder, at melet lever op til en række krav. Melet må f.eks. ikke indeholde gensplejsede ingredienser og må ikke have have udsat for stråforkortende midler. Melet må heller ikke have været udsat for bakteriedræbende stråling.
Nøglehulsmærket er et nordisk ernæringsmærke, der indikerer, at fødevaren er ernæringsmæssigt sundere valg med mindre fedt, salt og sukker, flere kostfibre og mere fuldkorn end andre varer i samme kategori.
Uden brug af stråforkorter betyder, at melet ikke har været udsat for stråforkortende plantebeskyttelsesmidler, der gør stråene korte og stærke. Økologiske produkter må ikke have været udsat for stråforkortende plantebeskyttelsesmidler.
Fuldkornslogoet betyder, at melet indeholder fuldkorn. Køber du mel med fuldkornslogoet, er du altså sikret, at alle kornets dele er med - uanset hvor fint melet er malet. Fuldkornslogoet stiller også krav til indholdet af fedt, salt, sukker og kostfibre, og det er også at finde på f.eks. morgenmadsprodukter, brød, ris og pasta.