Mærkelige madnavne: Hvorfor hedder det dyrlægens natmad?

Dyrlægens natmad er et af de mange mærkelige madnavne, som giver anledning til gætterier og spekulationer om, hvorfor retten hedder, som den gør. Samvirke har spurgt en madhistoriker, så du kan underholde med fun facts og gode historier næste gang du sidder til et middagsselskab.

Hvem var ham dyrlægen, der gerne ville have salt kød på sin leverpostejmad? 

Dyrlægens natmad

De fleste kender denne smørrebrødsklassiker, men kender du også historien bag? Vi skal tilbage til 1920’erne og besøge Oskar Davidsens smørrebrødsrestaurant i København, som i dag drives af barnebarnet, Ida Davidsen. Den berømte komposition er opkaldt efter en af restaurantens stamgæster, en fornem dyrlæge ved navn Sigurd Kejlgaard, som var ansat til at tilse hestene i de kongelige stalde og det hedengangne Cirkus Miehe, fortæller madhistoriker Nina Bauer.

Mad med historie

Har du nogensinde spekuleret over, hvem Skipper Labskovs mon kunne være? Om italiensk salat egentlig stammer fra Italien? Eller om Kejser Cæsar spiste cæsarsalat? Samvirke har samlet 10 retter med mærkelige navne og spurgt en madhistoriker om, hvorfor de hedder sådan: 

Cæsarsalat
Skipperlabskovs 
Bøf Stroganoff
Russisk og italiensk salat
Janssons fristelse
Knepkager
Amagermad 
Arme riddere
Benløse fugle

Fedt, leverpostej, salt kød og sky

»Han havde til vane at indtage sin aftensmad i Oscar Davidsens restaurant. Her ville han gerne have det her stykke smørrebrød, som han selv specificerede med fedt, leverpostej, salt kød og sky.«

På et tidspunkt blev smørrebrøddet en fast del af menukortet under navnet Dyrlægens natmad, så restaurantens øvrige gæster kunne få fornøjelsen af Sigurd Kejlgaards specialdesignede smørrebrød.

Opskrift: Dyrlægens natmad

Læs mere om