Må glutenallergikere få natron?

Natron er et salt, som bliver til en luftart, der får dejen til at hæve.

Natron bruges i bagværk, hvor dejen er sur fra for eksempel kærnemælk. 

?

Må jeg bruge natron i småkager, når det er til en med allergi mod hvede og rug?

Bodil Jepsen

Svar fra Leif Skibsted

Natron er et natriumsalt af kulsyre og det samme som natriumhydrogenkarbonat, tvekulsurt natron eller på engelsk baking soda. Natron er et simpelt uorganisk salt og indeholder derfor ikke gluten.

Natron sælges ofte deklareret glutenfri på pakningen som en god forbrugeroplysning for allergikere. Natron anvendes i bagværk, hvor dejen er sur fra kærnemælk, appelsinjuice eller citroner.

Natron bliver i den sure dej til kuldioxid, der er den luftart, der får dejen til at hæve. Natron anvendes også på forskellig måde i rengøring og til personlig hygiejne. Da natron i opløsning er svagt basisk med pH omkring 9, kan det give hudirritation og rødmen, men det er ikke en allergisk reaktion.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet

Se, hvad vi ellers skriver om: #allergi og #bagning