Findes der forskellig natron?

Natron dækker over 2 ting. Den ene må du aldrig bruge til madlavning.

Natron er 2 ting, og mens den ene kan være en fordel i madlavningen, kan den anden være noget så farlig. 

?

I jeres app kan jeg læse, at lidt natron (natriumbicarbonat) er godt til at mørne kød. Men ifølge ingredienslisten på natron fra Dr. Oetker og fra Tørsleffs indeholder natron natriumhydrogencarbonat. Jeg har i årevis ledt efter natriumbicarbonat, som er godt til rigtig mange ting. Men hvad betyder forskellen, og hvor kan jeg købe natriumbicarbonat?
 

Karen Christensen

Svar fra Svar fra Leif Skibsted:

Betegnelsen natron har 2 betydninger. Natron er natriumcarbonat med 10 krystalvand, et mineral fra udtørrede saltsøer, der i Egypten blev anvendt til balsamering. I husholdningen blev dette mineral især før i tiden under navnet krystalsoda anvendt til rengøring og blødgøring af vand til tøjvask. Dette stof er stærkt basisk og ætsende og må aldrig anvendes til madlavning eller mørning af kød. Natron er også en ældre betegnelse og stadig et handelsnavn for natriumhydrogencarbonat, der er det samme som natriumbicarbonat og tvekulsurt natron. Natriumhydrogencarbonat er en del af bagepulver og anvendes også som håndkøbsmedicin under forskellige navne til at neutralisere for megen mavesyre. Natriumhydrogencarbonat er ikke ætsende og anvendes til hævning af sure deje. I engelsktalende lande kaldes natriumhydrogencarbonat for baking soda. 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #køkkentips, #bagning og #madlavning