Kør grønt: 11 gode råd til at spare penge på benzinregningen

Brems med motoren, kom hurtigt op i den ønskede hastighed, og tjek dit dæktryk. Det er blot 3 ud af 11 grønne køreråd, som er gode for miljøet, din pengepung og potentielt kan reducere dit benzin- eller dieselforbrug med 20 procent. Læs de andre gode råd her.
Mand skifter manuelt gear.

På moderne biler kan du sagtens køre i 5. gear allerede ved 50 kilometer i timen.

Brems med motoren

Indsprøjtningen af brændstof afbrydes fuldstændig på nyere biler, hvis du slipper speederen og holder bilen i gear. Her kan du altså spare brændstof, hvis du skal ned i hastighed mod et lyskryds eller et sving.

Husk at vise bilerne bagved, at du bremser, ved at røre let på bremsen med foden, så bremselyset aktiveres.

Kør i et så højt gear som muligt

Vælg 5. gear frem for 3. gear, når du for eksempel kører bykørsel. Moderne biler kan nemlig sagtens tåle at køre i 5. gear allerede ved 50 kilometer i timen.

Kom hurtigt op i den ønskede hastighed

1. gear bør du kun bruge til at rulle bilen i gang, og du kan sagtens springe et gear over ved at skifte fra 2. til 4. eller 3. til 5. gear.

Det kan desuden være en god idé at bruge fartpiloten, da man her også kan spare på brændstoffet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Følg med i trafikken

Afpas farten, når du nærmer dig et lyskryds – for eksempel ved at bremse med motoren i stedet for bremsen. Det koster nemlig brændstof at komme op i fart igen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Spar på strømmen

Sluk din elbagrude, sædevarmer og andre ting, der kører på strøm. Mange tændte apparater øger benzin- eller dieselforbruget.

Kør ikke for hurtigt

Luftmodstand koster brændstof, og jo hurtigere du kører, desto mere luftmodstand er der. For eksempel bruger man op til 20 procent mere benzin på at køre 130 i forhold til 110 kilometer i timen.

Brug brændstofmåleren

Mange nyere biler har brændstofmåler, som både kan vise dit aktuelle brændstofforbrug, og hvor meget brændstof du har brugt på hele turen.

Brug brændstofmåleren til de ture, du kører tit – for eksempel til og fra arbejde. Konkurrér med dig selv om at bruge mindst muligt brændstof.

Spar på din aircondition

Er klimaanlægget tændt, bruger du op til 15 procent mere benzin eller diesel. Du kan altså spare meget brændstof, hvis du kun bruger ventilationssystemet.

Tøm bagagerummet

Har du en pose grus eller andet liggende i bilen, som ikke er nødvendigt, så hiv det ud, inden du kører af sted. 100 kilo ekstra vægt i bilen øger brændstofforbruget med cirka 4 procent.

Afmontér tagbagagebærer og tagboks

En tagboks kan øge benzin- eller dieselforbruget med op til 15 procent og en tagbagagebærer med cirka 2 procent. Tag dem derfor af, når du alligevel ikke har brug for dem.

Tjek dæktrykket

Det koster ekstra at køre med for lavt dæktryk. Hvis dine dæk mangler 20 procent luft, stiger brændstofforbruget med 5 til 10 procent. Tjek derfor jævnligt dæktrykket, og fyld luft på, hvis det er for lavt.

 

Kilder: FDM, Trafikstyrelsen