sko

Kinasko: Med Mao i hælene

Irma introducerede danskerne for den lette lærredssko med flettet sål i 1971. I dag er maoskoene officielt blevet til kinasko

»I 70’erne og 80’erne var maosko meget populære. Børnehaverne blev overstrøet med dem, da det var billige hjemmesko. I den sene del af  ‘hippietiden’ var de en del af uniformen« 
 - Lene Kokholm, indkøber i Coop 

Den lille røde

Da maoskoene blev introduceret, kunne man også få røde maosko. De var meget populære og kunne kun fås i børnestørrelser.

2 slags

Maoskoene findes i dag i to forskellige farver. Du kan få den klassiske sorte maosko, og hvis du føler dig mere vovet, kan du få en version i denim også. Den klassiske, sorte maosko sælger bedst. 

39

Er den størrelse maosko,der blev solgt flest af sidste år.
 

Hvid er sorgens farve

Efter at Mao døde i 1976, solgte man hvide maosko i en periode herhjemme. Hvid er nemlig sorgens farve i Kina. De hvide sko var populære, men da sørge-perioden var ovre, var det ikke muligt at få produceret de hvide maosko igen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vidste du, at…

de oprindeligt blev kaldt maosko, fordi der sammen med det første parti sko også blev købt maouniformer.

Økosko
Irmas maosko er i dag håndsyede og er fremstillet af økologisk bomuld. Skoene er også Fairtrade-certificerede.

Mao?
Mao Zedong var kommunist og Kinas øverste leder fra 1949. Han døde i 1976.

Skoen suger!
Pas på, når du går udenfor med dine nye maosko. Kommer de i kontakt med vådt underlag, suger de vandet til sig.

De første skridt...

1971
Maoskoene kommer til Danmark, da indkøber Børge OIsen køber 17.000 par maosko hjem til Danmark gennem J. Lage Trading. De bliver solgt for 9,95 kroner pr. par og kommer med et inderlag, der gør, at man kan bruge dem i let fugtigt vejr.

1976
Mao Zedong dør, og man må ikke længere kalde de små sko for maosko. I en periode derefter får de navnet M-sko, indtil de kommer til at hedde kinasko.

1994
I Folkemunde vedbliver skoene at hedde maosko, og Irma får patent på varemærket maosko efter en lang proces med flere indsigere, blandt andet Dansk Sprognævn og Skorådet.

 

Kilder: Coop Nonfood, Coop Trading, Den Store Danske og Patent- og Varemærke-styrelsen

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

175.124 

par maosko blev der i 2017 solgt i Coops butikker. I efteråret, hvor det begynder at blive fodkoldt, og i foråret, hvor man kan gå med dem udenfor, bliver der solgt flest.

 

Læs mere om

sko