Kaffe har positiv indflydelse på din sundhed

Vil du have en kop kaffe? er et kendt spørgsmål i Danmark. Faktisk er vi så glade for kaffe, at Danmark er det 4. mest kaffedrikkende land i verden, kun overgået af Finland, Østrig og Sverige. Vi drikker i gennemsnit 3-4 kopper om dagen, og undersøgelser fra Vidensråd for Forebyggelse viser, at det har positive effekter på vores sundhed

Vidste du, at morgenkaffe er mere end 3 gange så udbredt blandt ældre som blandt unge? Kilde: coopanalyse.dk

Kaffe, sundhed og sygdom

Nye undersøgelser af kaffedrikning viser, at et moderat kaffeforbrug på 3-4 kopper om dagen nedsætter dødelighed som følge af hjerte-kar-sygdom med ca. 10-15 procent. Det moderate kaffeforbrug er også associeret med en lavere risiko for åreforkalkning, hjertesvigt og slagtilfælde, fortæller Kjeld Hermansen, der er professor på Klinisk Institut, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Kjeld Hermansen er også medlem af Vidensråd for Forebyggelse, som har samlet en lang række videnskabelige undersøgelser om kaffe i rapporten Kaffe, sundhed og sygdom.

Kaffes positive effekt på vores sundhed

Ud over at nedsætte dødeligheden har et regelmæssigt kaffeforbrug på 3-4 kopper om dagen også andre positive effekter:

  • Beskyttende effekt over for kræftsygdomme i lever, mundhule, svælg, livmoder samt tyktarm og endetarm.
  • Risikoen for type 2-diabetes reduceres med 25 procent eller mere.
  • Risikoen for at udvikle Parkinsons sygdom reduceres med 25 procent – og måske nedsættes risikoen for Alzheimer og selvmord, dog forklarer Kjeld Hermansen, at her behøves mere forskning, før man kan sige det med sikkerhed.

De 55-74-årige drikker væsentlig mere morgenkaffe end de unge. Mere end 3 ud af 5 (63,9%) af de 55-74-årige drikker kaffe til morgenmaden på en gennemsnitlig dag. Kun 20,8% i alderen 15-34 år gør det samme. Dermed er morgenkaffe mere end 3 gange så udbredt blandt ældre som blandt unge. Kilde: coopanalyse.dk

Har du forhøjede kolesterolværdier: skift til filterkaffe

Vær opmærksom på: Hvis du har forhøjede kolesterolværdier og drikker mere end 6 kopper ufiltreret kaffe om dagen, kan du opleve en LDL-kolesterolstigning, der er forbundet med åreforkalkning. For at undgå dette kan du skifte til filterkaffe, hvor kaffen filtreres gennem et cellulosefilter og fjerner de stoffer, som kan give en stigning af LDL-kolesterolniveauet i blodet.

Koffein eller ej?

Koffeinen i kaffen kan øge udholdenhed, når man dyrker motion, samt gøre, at man er mere årvågen, har hurtigere reaktionsevne og forhøjet koncentrationsniveau.

 

Koffein har dog også en bagside, som man skal være opmærksom på:

  • Et større indtag af koffein kan have en angstfremkaldende virkning hos folk, der i forvejen lider af angst. Her kan man med fordel vælge koffeinfri kaffe.
  • Koffein øger kalkudskillelsen med urinen, så folk med lavt kalciumindtag skal være varsomme og kan drage fordel af at komme mælk i kaffe for at modvirke dette.
  • Hvis man er gravid og drikker 3 kopper kaffe eller mere om dagen, øges risikoen for lavere fødselsvægt. Det tilrådes, at gravide nøjes med at drikke 1-2 kopper koffeinholdig kaffe om dagen.

Den viden, man har om kaffes effekt på sundhed og sygdom, stammer hovedsagelig fra studier med filterkaffe. Der er betydelig mindre viden om espressos, stempelkaffes og kogekaffens effekt, hvor kaffen ikke filtreres gennem et cellulosefilter.

Læs mere om